Ez nem maga a Paradicsom

0

Nemrégiben olvashattatok a The Beautiful Chile blog jóvoltából egy kis helyi kalandozásról, ami most folytatódik. Szó lesz San Antonióról, Cartagena híres tengerpartjáról, valamint Pablo Neruda házáról.

„San Antonio területén már 13 000 évvel ezelőttről találtak lakott településre utaló nyomokat. Az inkák az 1400-as évek első felében értek ide, s mivel meggyűlt a bajuk már ekkor is az itteni nagyon kemény harcos indián népcsoportokkal, és a terület amolyan végvárnak számított a birodalomban, elengedhetetlen volt, hogy stabilizálják a területet. (…)

Az inkák nem úgy hódítottak, mint az európaiak. Soha nem a leigázás, szabadrablás, legkevésbé pedig a gyilkolás volt a céljuk. Az újonnan meghódított területek lakosai nem lettek rabszolgák, hanem teljes jogú állampolgáraivá váltak a birodalomnak. (…)

A városka különösebben nem nyűgözött le, amolyan jellegtelen kisváros, de nem is meglepő hisz 1985-ben egy földrengés miatt szinte a nulláról kellett talpra állnia. (…)

Ahol nem zárják az ajtókat

A következő úti célunk Cartagena városkája volt. Cartagena Chile egyik legfelkapottabb üdülővárosa, kb. 17 ezer lakossal. (…) Fénykorát a városka a XIX. század végén, XX. század elején élte, ekkorra a fővárosi arisztokráciának és a művészeknek, íróknak, költőknek lett afféle központja a település. Engem leginkább az itt-ott megbújó régi épületek, a hangulat nyűgözött le igazán. Őszintén szólva nem csodálom, hogy felfedezte magának a turizmus. 🙂

Azért persze ne gondoljátok, hogy ez maga a paradicsom. Chilében az óceán vize hideg, hisz a part mentén fut a Humboldt áramlat, mely az Antarktisz irányából hozza a fagyos víztömegeket.

Az óceán vizének hőmérséklete még főszezonban is ritkán haladja meg a 18-19 fokot, így én ezt fürdőzésre leginkább harcedzett rozmároknak ajánlanám. :)) Épp ma néztem rá a neten a vízhőmérsékletre (18 fokot ír) és még csak most lett vége a szezonnak. Szóval aki langymeleg tengervízre vágyik az ne Cartagenáról ábrándozzon. 🙂

Úgy döntöttem, kockáztatok

A táj azonban lenyűgöző. Ahogy haladtunk végig az óceán mentén, de magasban, a dombok gerincén, festői kis falvak sorjáztak a domboldalakon. Gyönyörű ősfás környezet, csodálatos sziklás és homokos partok, a fák között megbúvó házak… igazi nyaralásra, üdülésre, pihenésre való vidék!”

A posztot persze most is érdemes elolvasni, mert rengeteg szuper kép (kajások is…) mellett az is kiderül, milyen Pablo Neruda háza.

Share.

About Author

Leave A Reply