Carmen, a csábos

0

Miként az előzetesen már mi is beharangoztuk, a genfi autószalonon bemutatta új autóját, a Carment az 1930-as évek népszerű luxusautómárkája, a Hispano Suiza.

A Hispano Suizát 1904-ben alapították Barcelonában, a bezárt La Cuadra nevű autógyár utódjaként. Már négy generáció óta a Suqué Mateu család a tulajdonosa.

A kocsik az 1930-as években nagy népszerűségnek örvendtek. Az utolsó autót 1946-ban készítették, majd 2010-ben előálltak egy Audi R8 továbbfejlesztett változatával, most pedig egy nem akármilyen elektromos autóval jelentkeztek.

A most bemutatott Carmen – amelyet az alapító unokájáról, a mostani elnök édesanyjáról neveztek el – 1019 lóerős motort kapott. Három másodperc alatt gyorsul fel 100 kilométer/órás sebességre, maximális sebessége 250 kilométer/óra.

„Nem akarunk versenyezni a Koenigsegg vagy a Rimac teljesítményével. Korlátozzuk a sebességet, mert úgy gondoljuk, ennek nincs értelme a továbbiakban” – mondta Lluc Martin technikai igazgató.

Az elektromos autókat valóban nem érdemes túl gyorsan hajtani, mert akkor csökken az egy töltéssel megtehető út nagysága. A Carmen 400 kilométert képes megtenni egy feltöltéssel.

A tömege 1690 kg, ami majdnem egy tonnával könnyebb, mint a Tesla S Model, vagy a Porsche Panamera Turbo S.

Az ihletet az 1938-as Dubonnet Xenia adta, ebből egyetlen autó készült. A Carmen ennek a klasszikus kocsinak az áramvonalasságát és esztétikumát jeleníti meg – elég csak az alakra, a fedett hátsó kerekre és a kerek lámpákra gondolni –, persze modern köntösben. Az autó karbon kompozit vázra épül, míg az ülések kézzel varrt bőrből vannak.

A Carmenből mindössze 19-et gyártanak Barcelonában, az első vásárlók 2020-ban juthatnak hozzá a csodaautóhoz. A kezdő ára elég húzós, másfél millió euró – persze jóval olcsóbb a Koenigsegg Jeskónál.

Olaszoké a legendás brit sportautógyár

(Fotó: hispanosuizacars.com)

Share.

About Author

Leave A Reply