Bulgária visszafogad uniós menekülteket

0

Több száz olyan menekült térhet vissza Bulgáriába, akik korábban onnan másik uniós tagállamba (jellemzően Németországba, Ausztriába és Magyarországra) mentek tovább.

Bulgária egyelőre olyan 684 menekültet fogad vissza területére, akik konfliktusok sújtotta területekről előbb Bulgáriába, majd onnan az Európai Unió más országába vándoroltak – jelentette be a bolgár belügyminisztérium főtitkára.

Szvetlozar Lazarov ugyanakkor nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, miszerint Németország, Ausztria és Magyarország összesen 7500 menekültet akart visszaküldeni a kelet-európai országba.

A tavalyi év óta az Afganisztánból és Szíriából Európába menekülni vágyók egyre gyakrabban mennek Bulgáriába. Közülük azonban számos menekült rövid időn belül megpróbálja elhagyni az EU legszegényebb országát, hogy egy másik tagállamban jobb körülmények közé kerüljenek.

Az EU érvényben lévő szabályai szerint azonban a menekültek a közösségen belül csak abban az országban nyújthatják be menedékkérelmüket, ahova először érkeztek meg.

A főtitkár arra figyelmeztetett, hogy a Bulgáriába tartó menekültáradat 2015-ben sem fog alábbhagyni.

Share.

About Author

Leave A Reply