Bugatti-legenda tizedáron

0

Az eredeti Bugatti Type 35 korának legizmosabb, leggyorsabb autója volt, és egyike a legritkábbaknak is, hiszen kevesebb, mint százat építettek belőle. Nem csoda, hogy aranyáron lehet csak hozzájutni, már akinek van annyi szerencséje, hogy belefut egy eladóba. Van viszont megoldás, ráadásul nem is rossz.

Az eredeti, 1925-ös Bugatti Type 35 Grand Prix manapság nagyjából 2,5 millió dollárba kerül (a Gooding & Co. januári árverésén 2,6 millióról indul), egy 1928-as 35B-t több mint 3 millióért adtak el, igaz, egy 1930-s darabért egy szerencsés a Sotheby’s árverésén csak 638 ezret fizetett.

Azért hogy képben legyünk, Ettore Bugatti akkor álmodta meg a kevesebb, mint 10 másodperc alatt 100 km/órára gyorsuló, a versenypályákon évekig veretlen Type 35-öt, amikor a Ford T szaladgált az utakon tömegautóként.

Az egy dolog tehát, hogy a Bugatti volt az első szuperautó, ennek megfelelően rendkívül drága volt már akkor is, és most is az – ennél nagyobb probléma, hogy szinte beszerezhetetlen. Erre kínál megoldást az argentin Pur Sang, amely egészen pontos replikákat gyárt. Nem egy modern remake-ről, hanem halálpontos másolatokról van szó.

A francia „tiszta vér” kifejezésből származó Pur Sang Argentina évente nagyjából két tucat Bugatti Type 35-öt gyárt, és bár a 250 ezer dolláros ár önmagában nem kevés, az eredetihez viszonyítva csupán filléreket jelent.

„Általában azok veszik meg az autóinkat, akik az eredetit is megengedhetnék maguknak. Olyan emberekről beszélünk, akiknek már van szuperautójuk, és a mi Type 35-ünk tulajdonképpen a kapudrog nekik az öregebb autók felé. Nem is kell olyan sok, hogy az ember átlépje a határt” – mondta a Bloombergnek a cég eladásokért felelős vezetője, John Bothwell.

A különbség avatatlan szem számára érzékelhetetlen: mindent kézzel gyártanak, a hagyományos módszereket felhasználva. Az argentínai Pur Sang gyárban 100 ember dolgozik, egy rendelésre gyártott autó elkészítése két hónapig tart.

Nem csak 35-öst gyártanak, hanem 55-öst és 51-est is, mi több, a palettájukon ott van az Alfa Romeo 8C Monza. Maga John Bothwell is gyakran beül a saját Bugatti 35-öse volánja mögé, tavaly például Kaliforniából New Yorkig vezetett.

„Nagyon jól vezethető, megbízható autó” – mondta róla John Bothwell, hozzátéve, hogy akadnak, akik befektetési céllal vásárolják meg az eredetit, a replikát pedig vezetik, mert azt könnyebb karbantartani. A vásárlók között hírességek is akadnak, Jay Lenónak például rögtön kettő is van belőle.

(Fotó: Facebook.com/pursangargentina)

Share.

About Author

Leave A Reply