A Buckingham Palota titkai

0

Mi lenne, ha egyszer a komornyik és a személyzet szemével leshetnénk be a brit uralkodó rezidenciájába? Most megtehetjük, következzen pár fotó az összesen 369 millió fontba kerülő felújítás egy részéről!

Mivel elég komoly kritikák érik időről időre a brit királyi családot az adófizetői pénzek költése miatt, talán nem is olyan nagy csoda, hogy a videót a Buckingham Palota tette közzé, hogy mindenki láthassa, miért van szükség az új liftekre.

A videón azt az útvonalat látjuk, amit a komornyikok tesznek meg, amikor a távoli szobákba szállítják az ételeket. Megmutatja, hogyan navigál a világ leghíresebb épületében, a folyosók labirintusában a személyzet az alagsortól a híres Chinese Drawing Room-ig.

„Sok lift a palotában nagyon régi és már nem praktikus. Az útvonal sokkal praktikusabb és hatékonyabb lesz, ha az új liftek üzembe lépnek” – írta üzenetében a királyi család.

Külön plusz, hogy a terek így a kerekesszékben élők számára is jobban megközelíthetők lesznek. Azt is megmutatják, hogyan használják az építészek a Point Cloud lézertechnológiát az épület 3D-s számítógépes modelljének elkészítéséhez. Összesen 400 szobát és 515 méter folyosót scanneltek be és mértek ki a segítségével.

Ezzel olyan információk birtokába kerültek, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre, és amiket „nagyon ügyesen tudunk majd arra használni, hogy megvalósítsuk a palotában szükséges átalakításokat” – mondta Tony Barnard építész a Daily Mail cikke szerint.

A 369 millió fontos projekt 2017 áprilisában kezdődött. Az adófizetők finanszírozzák a monarchia fenntartására fizetett pénzből, ami 2016-ban például 42 millió font volt. A munkálatok 2027-re fejeződnek be.

„A palota elektromos, víz- és fűtésrendszere az 1950-es évek óta nem volt felújítva. Az épület infrastruktúrájának teljes felújítása nagyon sürgető, elkerülendő az épület és a benne található ingóságok sérülését, tönkremenetelét” – írták a királyi család weboldalán.

„A program több hosszútávú pénzügyi és környezeti előnnyel jár, amit a látogatók is érezhetnek majd. A felújítás ideje alatt a palota lakott és működőképes lesz” – tették hozzá.

A 10 évig tartó felújítás a következő 50 évre megoldja a 775 szobás palota helyzetét, amiben egyébként 1514 ajtó, 760 ablak és többszáz kilométer elektromos kábelhálózat található.

„Meg vagyunk győződve arról, hogy ezzel a befektetéssel képesek leszünk megelőzni egy sokkal költségesebb és potenciálisan katasztrofális épületkárosodást, ami egyébként várható lett volna a következő években” – mondta korábban Tony Johnstone-Burt, a királyi háztartás irányítója.

Azt jósolják, hogy a felújítás haszna, beleértve a hosszabb nyári nyitvatartás lehetőségét, a több látogatót, valamint a fejlesztések miatt megspórolt energiát évi kb. 3,4 millió font lesz.

A királynő emberei és a legfurcsább munkák

Share.

About Author

Leave A Reply