Brutálisan emelkedtek a magyar fizetések

0

Mindez egy év leforgása alatt ment végbe, amely egyrészt a drasztikus minimálbér-emelésnek, másrészt az egyre súlyosabb munkaerőhiánynak tudható be.

A Portfólió nézett utána, hogy a keresetbővülés az átlagnál is gyorsabb volt a humán tőke hiányával küzdő ágazatokban. Volt, ahol az alapbéren kívüli juttatások körét részben alapbéresítették, és így oldották meg a béremelést.

A legalább 5 fős vállalkozások körében márciusban 11,7 százalékkal voltak magasabbak a bruttó fizetések, mint egy évvel ezelőtt, míg a rendszeres, vagyis jutalmak, bónuszok nélkül számolt bruttó keresetek ezzel párhuzamosan 12,4 százalékkal nőttek.

Ha ennek ellenére mégis inkább külföldre mennél, keress állást a Határátkelőn!

A rendszeres bruttó fizetések 11,7 százalékos éves emelkedése ugyanakkor így is csúcsot jelent. Utoljára 2007 elején nőttek hasonló ütemben a bruttó fizetések, azonban fontos különbség, hogy akkor az infláció az egekben járt. Ha a reálértéken nézzük a bruttó fizetések idei emelkedését, akkor az példátlannak bizonyul.

2017 januárjától a minimálbér 15 százalékkal, míg a garantált bérminimum 25 százalékkal emelkedett, ami nagyban hozzájárult a keresetek meglódulásához. A kötelező emelésen túl a munkaerőhiány is a fizetések növelését kényszeríti ki.

(Fotó: pixabay.com/blickpixel)

Share.

About Author

Leave A Reply