A britek szeretnék, ha a magyarok maradnának

0

A brit kormány szeretné, ha a brit uniós tagság megszűnése után is Nagy-Britanniában maradnának az életvitelszerűen letelepedett külföldi EU-munkavállalók, mivel nagyra tartja munkájukat, és hálás az ország fejlődéséhez nyújtott hozzájárulásukért – mondta Nagy-Britanniában élő magyaroknak a Brexit-tárgyalásokat brit részről irányító minisztérium (DExEU) államtitkára.

Lord Martin Callanana londoni magyar nagykövetségen szervezett fórumon kijelentette: a brit kormány törekvése az, hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok mindegyike a Brexit után is pontosan ugyanúgy folytathassa életvitelét, mint eddig.

Lord Callanan megerősítette: az Európai Unióval decemberre kidolgozott közös álláspont alapján a brit kormány törvényben rögzíti a Nagy-Britanniában élő 3 millió külföldi EU-állampolgár, köztük a magyarok jogosultságait.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Az államtitkár szerint ez bizonyosságot teremt az uniós állampolgároknak a tartózkodási jogosultságon felül egyéb fontos területeken, így az egészségügyi ellátásban, a nyugdíjjogosultságban és egyéb juttatásokban.

A megállapodás biztosítja, hogy a családok együtt maradhassanak, és azt is, hogy a közeli családtagok a brit EU-tagság jövő évi megszűnése utáni időszakra tervezett, várhatóan 2020. december 31-éig tartó átmeneti időszak lejárta után is csatlakozhassanak Nagy-Britanniában élő hozzátartozóikhoz, feltéve, hogy a családi kapcsolat az átmeneti időszak utolsó napján már fennállt.

Az Európai Bizottság októberig kívánja lezárni a kilépési feltételrendszerről folyó tárgyalásokat Londonnal.

Magyar buli Londonban

(Fotó: Romsics Balázs)

Share.

About Author

Leave A Reply