A britek ezt nem mondhatják komolyan

0

A helyzet úgy áll, hogy az Európai Parlament határozott álláspontja szerint Nagy-Britannia a Brexit körüli átmeneti időszakban sem alkalmazhat a jelenlegitől eltérő szabályokat az európai uniós állampolgárokra.

Minderről az EP Brexit-ügyi referense beszélt a BBC brit közszolgálati tévében. Guy Verhofstadt megerősítette, Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszakban sem alkalmazhat a jelenlegitől eltérő letelepedési szabályokat az akkor érkező EU-állampolgárokkal szemben.

A politikus szerint az átmeneti időszak, ha sikerül róla megállapodni, „egyszerűen a jelenlegi helyzet folytatódása” lesz. Guy Verhofstadt hangsúlyozta, hogy az Európai Unió számára elfogadhatatlan lenne egy olyan megoldás, amely szerint az átmeneti időszakban változatlan szabályozás maradna érvényben a pénzügyi szolgáltatásokra, az áruforgalomra és a kapcsolatok minden egyéb elemére, „csak éppen a külföldi EU-állampolgárok járnának rosszabbul”.

Mutass be a Brexitnek! Válogass angliai álláslehetőségek közül!

Ez az EU-állampolgárok megbüntetésével érne fel, és „erről még csak tárgyalni sem akarunk” – mondta a BBC-műsorban a volt belga miniszterelnök.

A brit kormány azért szeretne megállapodásra jutni a Brexit utáni átmeneti időszakról az EU-val, mert véleménye szerint a brit EU-tagság megszűnésének jövő márciusra várható időpontjában még sem az Egyesült Királyság, sem az Európai Unió, sem az EU-tagállamok nem lesznek abban a helyzetben, hogy zökkenőmentesen meghonosíthassák az új kapcsolatok feltételrendszerének számos elemét.

Az átmeneti időszakban London szándékai szerint Nagy-Britannia és az Európai Unió a jelenlegi szabályrendszer alapján férne hozzá egymás piacaihoz. Azoknak az EU-állampolgároknak az esetében azonban, akik az átmeneti időszakban érkeznek Nagy-Britanniába, a letelepedés engedélyezése már nem lenne annyira automatikus, mint jelenleg; az akkor érkezőknek például regisztrációs kötelezettségük lenne.

Theresa May brit miniszterelnök visszatérő érvelése szerint helyénvaló ez a különbségtétel, mivel akik már Nagy-Britanniában élnek, azoknak jogos elvárása jelenlegi életvitelük folytathatósága, akik viszont a brit EU-tagság megszűnése után érkeznek, tudatában lesznek annak, hogy Nagy-Britannia akkor már nem lesz az Európai Unió tagja.

Guy Verhofstadt azonban a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: a brit kormány „nem mondhat olyasmit komolyan”, hogy az átmeneti időszakban „minden szabályozás ugyanaz marad, csak az EU-állampolgárok számára lesz új helyzet”. Az Európai Parlament Brexit-ügyi koordinátora szerint „ez nem fair és komolyan nem is vehető” álláspont.

Megcsinálták az év brexites reklámját

Share.

About Author

Leave A Reply