A brit parlament dönt majd a Brexitről

0

A brit kormány szándékával ellentétben megszavazott a londoni alsóház egy módosító indítványt, amelyben az előterjesztők jogi garanciákat követeltek arra, hogy a brit parlament törvényerejű határozattal dönthessen a brit EU-tagság megszűnéséről kötendő majdani átfogó megállapodásról.

A módosító kezdeményezést, amelyet beterjesztői a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonását célzó törvénytervezethez nyújtottak be, többórás vita után 309-305 arányban fogadta el a brit parlament választott alsó kamarája.

A kormánnyal szemben szavazott a kormányzó Konzervatív Párt 12 képviselője, akikhez az ellenzék három legnagyobb pártja, a Munkáspárt, a Skót Nemzeti Párt és a Liberális Demokraták frakciója szinte testületileg csatlakozott.

Mutass fityiszt a Brexitnek! Válogass nagy-britanniai álláslehetőségek közül!

A szavazás értelmében a parlament törvényben rögzített állásfoglalásban dönthet a Brexit-folyamat legvégén arról, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről, illetve az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszeréről kötendő átfogó megállapodást – ha a kilépési tárgyalássorozaton sikerül ilyen egyezményt elérni – elfogadja-e vagy sem.

Amíg ez a parlamenti döntés meg nem születik, a brit kormány nem kezdhet hozzá a kilépési megállapodásban foglaltak végrehajtásához.

Theresa May miniszterelnök először veszített el alsóházi szavazást azóta, hogy tavaly nyáron átvette David Camerontól a kormányfői tisztséget.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

Share.

About Author

Leave A Reply