Brexit: minden marad a régiben?

0

A brit miniszterelnök szerint tartható a kormánya által kidolgozott Brexit-menetrend annak ellenére is, hogy a londoni felsőbíróság végzése alapján a brit kormány előzetes parlamenti jóváhagyás nélkül nem indíthatja el a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot.

Theresa May telefonon beszélt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Angela Merkel német kancellárral a bíróság előző napi határozatáról.

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint a brit kormányfő közölte Jean-Claude Junckerrel és Angela Merkellel, hogy bízik a kormány által a legfelsőbb bírósághoz benyújtott fellebbezés sikerében, és leszögezte azt is, hogy London nem módosította a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválására kidolgozott menetrendet.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból. A brit kormány menetrendje szerint London az idén már nem, de legkésőbb a jövő év első negyedének végéig bejelenti a cikkely aktiválását.

Theresa May szóvivője szerint noha a brit kormány „csalódással fogadta” a felsőbíróság végzését, erőteljes jogi érvrendszerrel készül a legfelsőbb bíróság fellebbviteli tárgyalására, és bízik abban, hogy a fellebbezés sikerrel jár.

A brit legfelsőbb bíróság december első hetére tűzte ki a fellebbezés tárgyalását, de határozatot várhatóan csak januárban hoz. A csütörtöki döntés értelmében a brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül elindítani az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot.

A határozat azt jelenti, hogy a folyamat elindítását, vagyis a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását a brit parlamentnek előzetesen valamilyen formában meg kell szavaznia.

Ez lehet egyszerű véleménynyilvánító voksolás, de a képviselők ragaszkodhatnak ahhoz is, hogy a parlamenti külön törvényt alkosson a kilépési folyamat elindításáról.

Ebben az esetben azonban az ügy akár többször is megjárhatja a törvényhozás két kamaráját, és ez többhavi késedelmet okozhat a kormány menetrendjéhez képest.

(Fotó: pixabay.com/Alexas_Fotos)

Share.

About Author

Leave A Reply