“Ez az álom haldoklik”

0

Megérkezett a kormányválság Nagy-Britanniába, miután hétfő hajnalban váratlanul lemondott David Davis Brexit-ügyi miniszter. Ugyan utódját pár órán belül kinevezte Theresa May kormányfő, nem sokkal később lemondott Boris Johnson külügyminiszter is. Már neki is van utóda, de a két távozás és az indoklások nem sok jót sejtetnek a kilépés híveinek.

David Davies azzal indokolta döntését, hogy a brit kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt mind kevésbé tűnik valószínűnek a brit EU-tagságról két éve tartott népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása.

A Brexit-ügyi miniszter (a posztot a referendum után hozták létre és két éve David Davies vezette) tárgyalt Michel Barnier-val, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalójával.

David Davis a kormányzó brit Konzervatív Párt és a kormány keményvonalas Brexit-párti táborának egyik szószólója volt, Boris Johnson külügyminiszterrel és Liam Fox külkereskedelmi miniszterrel együtt – emlékeztet az MTI.

KÖZEL 1000 KÜLFÖLDI MUNKA EGY HELYEN

A lemondás tényén túl annak időzítése különösen érdekes, hiszen alig két nappal korábban a brit kormány elfogadta az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról szóló javaslatcsomagot.

Ennek egyik fontos eleme, egy közös szabadkereskedelmi térség létrehozása, amivel biztosítanák a „súrlódásmentes” kereskedelmet Nagy-Britannia és az EU között a Brexit után is.

David Davies utóda az a Dominic Raab lesz, aki közismerten elkötelezett híve a brit EU-tagság megszűnésének. A 44 éves politikus ugyanakkor „új fiú” a brit nagypolitikában, hiszen csak 2010 óta parlamenti képviselő, és alig három éve vesz részt a kormány munkájában az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős minisztérium államtitkáraként.

„A gyarmattá válás felé”

Még a nap folyamán lemondott Boris Johnson brit külügyminiszter is, aki egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy az Egyesült Királyságot a brit kormány jelenlegi Brexit-politikája „a gyarmattá válás felé” sodorja.

A két év után távozó Boris Johnson Theresa May miniszterelnöknek írt levelében úgy fogalmazott: a Brexitnek a lehetőségekről és a reményről kellene szólnia, arról az esélyről, hogy lehet másképp, dinamikusabban intézni az ország ügyeit, és maximalizálni lehetne a nyitott, kifelé tekintő brit gazdaság előnyeit.

„Ez az álom haldoklik, mert megfojtja a felesleges kételkedés saját magunkban” – fogalmazott a távozó külügyminiszter, akinek utódjául már hétfőn Jeremy Hunt eddigi egészségügyi minisztert nevezte ki Theresa May brit miniszterelnök.

Miniszterelnök nehéz helyzetben

Theresa May helyzetét nehezíti (ha ez egyáltalán még lehetséges), hogy komoly elégedetlenség van az alsóházi konzervatív frakció Brexit-párti táborában, olyannyira, hogy állítólag már a vezetőváltáson gondolkodnak.

Összességében 159 tory képviselő támogatása kellene ahhoz, hogy Theresa May távozzon a párt éléről és a kormányfői tisztségből.

„A Brexit kezd katasztrófába átmenni”

(Fotó: daviddavismp.com)

Share.

About Author

Leave A Reply