Botrányt kavart az „All Lives Matter”

0

A kanadai Walmart súlyos hibát követett el, amiért a fogyasztók nem is kímélték. Közösségi média össztűz zúdult a cégre az online kapható „All Lives Matter” vagyis „Minden élet számít” feliratú pólóért.

Ugyanis az „All Lives Matter” szó szerinti jelentése ellenére a „Black Lives Matter” antinómiája lett. Vagyis a mindenki „befogadása” helyett érzéketlenséget sugall a feketék élete ellen elkövetett rendőri cselekményekkel, a rasszizmussal szemben.

Ezt az ellentmondást sokan nem értik, illetve félreértelmezik. Ugyanis a Black Lives Matter nem azt jelenti, hogy a feketék élete többet ér, mint másoké, hanem azt fejezi ki, hogy éppen annyit kellene, hogy érjen, mint bárki másé.

Azonban az elmúlt hetek és évek eseményei ennek ellentmondanak. Ebből pedig elege lett az ambereknek, ahogy ezt az amerikai és világszerte másutt is elindult rasszizmusellenes tüntetések meg is mutatták.

Így nem csoda, hogy a vásárlók kissé morcosak lettek a Walmart oldalán kapható póló felirata miatt. És a fiaskó itt nem ért véget, hiszen például munkakörökre is kiterjesztették ezeket a feliratokat, mintegy fricskázva és eljelentéktelenítve a Black Lives Matter üzenetet.

A vásárlók felrótták a cégnek, hogy érzéketlen, mert ezek a ruhaneműk azt üzenik, a vállalat nem érzékeli, mi zajlik körülötte.

A felháborodást követően a Walmart eltüntette a feliratos pólókat a kínálatból, és közölte, hogy harmadik fél számára árusítják a terméket, vagyis csak közvetítők, és hangsúlyozták, hogy a rasszizmus és diszkrimináció minden formáját elítélik.

Kiejtéstől akcentusig

Share.

About Author

Leave A Reply