Botrányos ügyintézés: elmaradhat a hazai karácsony

4

A jelek szerint a magyar államnak még mindig nem esett le teljesen, hogy több százezer magyar él külföldön, akik időről időre ügyeket intéznek, vagy legalábbis intéznének. Például szeretnének hazautazni újszülött gyermekükkel. Na, ez az, ami nem megy.

Rengetegen ütköznek abba a problémába, hogy ha külföldön született gyerekük, akkor hónapokig nem tudták hazahozni a rokonokhoz, mert a magyar hatóságok elakadnak az anyakönyvezéssel, ezért sokáig nem kaptak útlevelet.

Így jártak Norberték is Münchenben, ahol a konzulátuson derült ki, hogy akár 9 hónapig is eltarthat, amíg elkészülnek a papírok, amivel hazahozhatják a Németországban született gyereküket.

Amikor Norbert augusztus 12-én időpontot akart foglalni a müncheni konzulátuson, hogy leadja a német kórházban kiadott nemzetközi anyakönyvet, meglepődve látta, hogy leghamarabb csak november közepén kerülhet sorra. A konzulátus honlapja szerint ettől kezdve még 4-6 hónap is eltelhet az útlevél kiállításáig.

Közel 1000 külföldi állás a Határátkelőn, innen egyetlen kattintásra.

Bár kérhetnek gyorsított eljárást, ami elvileg csak 4-6 hétig tart, de ehhez is három hónapig sorban kell állniuk, így ha a konzulátus sebességén múlik, karácsonyra sem tudják hazahozni a júliusban született gyereküket – írta a 444.hu.

A konzulátuson átmeneti megoldásként azt javasolták Norbertéknek, hogy kérjenek ideiglenes útlevelet a gyereknek, amivel az a „csekély” probléma, hogy nem lehet vele visszautazni Németországba. Mivel mindketten ott dolgoznak, ez nem opció.

Nem egyedi problémáról van szó, hiszen a fővárosi kormányhivatal adatai szerint csak tavaly 14 ezer külföldön született gyerek anyakönyvezését kérték magyar állampolgárok, de az ügyintézés sebessége mégsem javult az elmúlt két évben.

(Fotó: pixabay.com)

Share.

About Author

4 hozzászólás

  1. En is Nemetorszagban szultem. Mar augusztusban lefoglaltam decemberre idopontot! Novemberben megszuletett a babank, decemberben elmentunk utlevelet keszitetni, januar vegen megkaptuk. Az anyakonyvit majusban. De az utlevel eleg volt a hazautazashoz!
    Idoben kell idopontot foglalni! Az uj szabaly ertelmeben meg az utlevelet anyakonyv nelkul is kiallitjak 4 het alatt!

  2. Bécsben is hasonló a helyzet, itt október végére lett volna időpontunk augusztus elején foglalva…de Pozsonyban azonnal (!) tudtak fogadni, ha valakinek ilyen problémája van, érdemes megpróbálni ott igényelni, a kész okmányokat pedig lehet Bécsbe kéretni.

      • Igen… még ez volt a legkevésbé megterhelő a picinek. Anyakönyve ott volt velünk mint okirat és bíztunk a jó szerencsében… Schengen miatt meg se állítottak a határon. A nagykövetség is azt javasolja, ugorjunk át Sopronba… az se sokkal jobb… ráadásul árugrottunk… és úgy meg lettünk szivatva… lefoglalt időpontra közlik, hogy bocsi nyári szünet van… és ott nem intézhető párhuzamosan az útlevél, csak az anyakönyv után, ami 2! hónap… soha többet ügyet intézni oda nem megyek…

Leave A Reply