Botrány lett a gazdag kölykök rongyrázásából

0

Gazdag kölykök mindenhol vannak, de azért a legtöbb országban próbálnak figyelni arra, hogy csak annyira legyenek feltűnőek, ami még nem okoz túl nagy felzúdulást. Mexikóban nem így tettek, komoly politikai botrány is lett belőle.

A közép-amerikai országban a lakosság jelentős része szegénységben él, így aztán nem csoda, hogy sokan elég rosszul vették azt a kanyart, amikor a magukat Mirreyesnek (Királyaimnak) nevező csoport előállt az Instagramon az életvitelével hencegni.

Méregdrága pezsgők, luxusautók, helikopterek, nyaralások, drága ékszerek és ruhák – mindez érthető módon meglehetősen irritálja a mexikói társadalom egy jelentős részét.

A helyzetet különösen kényessé teszi, hogy a nagymenőző ifjoncok közül sokan kormánytisztviselők vagy politikusok leszármazottai (nem is beszélve az üzletemberek gyerekeiről).

Persze minden éremnek van másik oldala is, ebben az esetben ez az, hogy a magamutogatással egyidőben ezek a fiatalok egyúttal társadalmilag is meghatározzák önmagukat és kapcsolatokat építenek – állítja Ricardo Raphael.

A Mirreynato című könyv szerzője szerint „a gazdagság, amit a Mirreyes felmutat egyúttal saját osztályuk meghatározása is. Nem érdekes, honnan jön a pénz, legyen az munka, lopás, korrupció vagy lottónyeremény – a lényeg annak a hatalomnak a megragadása, amit a Mirreyes jelent”.

Más kérdés, hogy politikailag elég komoly problémát jelenthetnek egyik-másik szülőnek – például Carlos Romero Deschamps olajipari szakszervezeti vezetőnek, akinek lánya még 2012-ben került a rivaldafénybe, amikor Gucci-táskákkal, drága borokkal és egyéb luxustételekkel villogott a Facebookon.

Mexikóban egyébként az átlagember évi 2226 órát dolgozik, egy háztartás átlagos éves bevétele 12 850 dollár adózás után.

Share.

About Author

Leave A Reply