Börtön cellák (és pláza) nélkül

0

Aligha tévedünk nagyot, ha azt gondoljuk, hogy elég kevesen jártatok eddig fülöp-szigeteki börtönben (és arra is kötnék fogadásokat, hogy kevesen is tervezitek…). A 90 millió fülöpke blog szerzője viszont egy ismerősének köszönhetően bepillanthatott a Bilibid börtön falai közé, és amit látott, az nem akármi volt

„Felejtsetek el mindent, amit filmekben láttatok, vagy így vagy úgy személyesen tapasztaltatok Európában esetleg Amerikában. Ebben a börtönben csak két majmot és pár sast láttam rács mögött, kint az udvaron. (…)

Ha annyit mondok, hogy gyakorlatilag nincsenek cellák a börtönben, akkor szerintem kezditek kapizsgálni, hogy milyen is az életérzés odabent. Azért mondom, hogy gyakorlatilag, mert a “cellákon” vannak rácsos ajtók, de azok nincsenek bezárva, a bentlakók szabadon mehetnek ki-be. De akkor most hol is vagyunk vagy mi ez a börtön?

A Bilidbid börtön komplexum 9 hektáron terül el és 3 veszélyességi szintre van osztva a bentlakók által elkövetett bűncselekmények alapján. A legenyhébb a Minimum komplexum, ahol maximum 3 évig terjedő letöltendővel kerülnek be a delikvensek és sokan annyira megszeretik, hogy nem is nagyon akarnak elmenni onnan.

A ki- és bejárás gyakorlatilag szabadon történik, nyitva van a börtön kapuja, Edit nővér mondta, hogy van, hogy a rabok ott lófrálnak a közeli parkban, ha szabadul valaki az is lehet, felhúz magának egy kalyibát a közelben, hogy tagja maradjon a közösségnek.

A második szint a Medium komplexum, ahova 4-19 évig terjedő letöltendő börtönbüntetéssel az önéletrajzban lehet pályázni. Itt nincs szabad ki- és bejárás a külvilágtól egy drótkerítés választja el – ezt emelte ki nekem Ramos, gondolom az az egyik szívfájdalma, hogy még csak látni sem láthatja a külvilágot – szemben a Maximum komplexummal, ahol beton kerítést húztak fel és természetesen itt sincs ki- és bejárkálás csak úgy.

A Maximumban – ahova a 20+ évet kapott emberek kerülnek – körülbelül összesen 15000 elítélt lakik 4 falura osztva, míg a másik kettőben körülbelül 7000-en.

Ha már a számoknál vagyunk, akkor itt említem meg, hogy egy falura – ahol én voltam mondjuk 3000 elítélt volt – egy műszakban 50 őr vigyáz! Ezt több embertől is megkérdeztem, mert nem hittem el, azt hittem valami félreértés, de nem.

Ráadásul az őröknek csak egy része van a falakon, a másik része bent mászkál, pihen, vagy épp biliárdozik a rabokkal! Ennek több oka is lehet, az egyik például, hogy a bentlakók elintézik egymás között, ha valaki szökni akar.

Azt hallottam, hogy mikor 3 ember megszökött és az egyiket elkapták és visszavitték a börtönbe nem élte meg a reggelt. Ez azért van, mert ilyenkor a börtönt kollektívan büntetik és azt senki sem szereti, szóval elintézik egymás között, de ettől még nem a teletetovált, bandaháborús börtönt kell elképzelni, ahol minden nap megkéselnek 20 embert a zuhanyzóban.

Azt mondták, hogy vannak bandák, hogy az emberek tartozzanak valahova, de nem jellemző a bandaháború. Ha vita van, akkor megpróbálják diplomatikus módon elintézni. (…)

Barakkokban laknak, egy „szobában” hárman-négyen vannak, ezek elég kicsik, és két szoba van egymásra építve. A barakkban van televízió is és láttam darts táblát is.

Nincs más választásunk, mint külföldön munkát vállalni. Van egy kisbabám, akiről nem tudok gondoskodni. (Részletekért kattints ide!)

Hétvégére felosztják, hogy ki hol alszik, ha épp jön valakinek a felesége, de lehet egy kis szobát bérelni is – vagy alanyi jogon jár? azt most nem tudom -, ami kb. 2×2 méter, de a lényegre elég – úgyis kicsi itt mindenki, még sok is.

Mindezeket látva és megtapasztalva mondtam is Ramosnak – aki egyébként nagyon jó kedélyű volt -, hogy innen már csak a pláza hiányzik. Na, én ezt viccnek szántam, de ő komolyan elgondolkodott rajta és mondta, hogy igen az jó lenne.

Egyébként onnan van pénze, hogy a bent készülő festményekből vásárol és azt többszörös áron eladja a felesége kint. A festőknek megveszik a családtagok az alapanyagokat kint és beviszik. Szóval elég nagy áruforgalom van ki-be…

Egyébként nagyon szépeket festenek, készítenek képeket bambuszból is – vettem is egy ilyet emlékbe Ramostól és amilyen nagylelkű volt odaadta beszerzési áron, sőt van egy nagyon érdekes fajta kép is, égetett fa. Furnérlemezre égetnek képet egy műszer segítségével, erre azt mondták, hogy mindkettőt, a műszert és ezt a fajta művészetet is itt találták ki, a börtön falain belül.”

Mondanunk sem kell, nagyon érdemes elolvasni a teljes posztot (itt tehetitek meg), tele van még több érdekességgel.

Szegények-e a magyarok?

Share.

About Author

Leave A Reply