Bono mediterrán hátsó kertje

0

Az írországi Killiney neve az íreken kívül valószínűleg keveseknek jelent bármit, pedig igazán fantasztikus helyről van szó – derült ki a Kelta Vándor blog beszámolójából.

„Killiney tengerparti részét sokszor hasonlítják a Nápolyi-öbölhöz, na persze szerintem csak az, aki fotón látta ez utóbbit és sosem érezte bőrén a déli napfény simogató bársonyosságát. Ugyanis olyan itt nincs (napfény még akad persze, de a bársonyos rész akkor is hibádzik, ha más nem, az állandóan fújó szél miatt).

Ezzel együtt a hasonlóság az utcanevekben is megmutatkozik: Vico, Sorrento, Monte Alverno, San Elmo vagy Capri mind arra utalnak, hogy az itt élők igenis rendszeresen vágynak arra a bizonyos balzsamos dél-olasz levegőre, és ezekkel a nevekkel kicsit talán – gondolatban legalábbis – meg is idézik azt. 🙂

Vezúv helyett itt a Cukorsüveg látványa tölti be a látómezőt a távolban (déli irányban), és a vicces, hogy messziről tényleg vulkáni az alakja. 🙂

Dubliniaknak egyenesen kötelező ellátogatni ide. Ha túrázni is szerettek, külön előnyös a terep, mert számos kisebb sétaút hálózza be a parkot, egészen Dalkey-ig elsétálhattok a hegy ösvényein, sőt a régi kőfejtő sziklamászó gyakorlóterepként funkcionál.

Írországi munkalehetőségek a Határátkelőn!

Maga az Obeliszk a szegények megsegítése miatt épült: az építkezés anno a legszegényebbeknek adott munkát élelemért és szállásért cserébe. És ha olyan művészeket és írókat is megihletett a környezet, mint Jack B Yeats, George Bernard Shaw, Hugh Leonard, akkor annyira elviselhetetlen már talán nem is lehet, igaz??

Bono és Enya is ezt a környéket választotta amúgy otthonául. Enya háza csak egész egyszerűen „Enya’s castle”-ként ismert a helyiek körében és biztosan elautózol majd mellette, ha a Vico Rd-on jársz.

Pihenésre legjobb, ha a partot választjátok! Magát a Killiney Beachet amúgy a helyiek egyszerűen Bono hátsó kertjének is hívják, sok más ír hírességgel egyetemben neki is itt van háza és az ő birtoka tényleg leér a partig.

Az egyik kis helyi titok az, hogy magán a parton, egy sziklában van egy régi bányabejárat is. Az 1750-es, majd az 1820-as években bányásztak itt ólmot és rezet.

Van rajta egy kapu, ami általában nyitva van, így ha visztek magatokkal fejlámpát, be is lehet menni és felfedezni. Bent kötéljelzések vannak tájékozódásnak (és kapaszkodónak) meg régebben egy kis kötélhíd is volt, ha beljebb merészkedtek. Nem turistalátványosság! Valakinek szóljatok előre, hogy hol keressen, ha x időn belül nem jelentkeznétek. Safety first!”

A teljes posztot rengeteg képpel itt találjátok, feltétlenül nézzétek meg!

Share.

About Author

Leave A Reply