Bolyongás a magyar bürokrácia útvesztőjében

0

Gábor hét éve él Ausztriában a családjával. Van egyetemi közgazdász, főiskolai tanári és egy 1994-ben megszerzett (ennek még jelentősége lesz) gépjárműtechnikai technikus képesítése – utóbbi anno 4+2 év képzés volt, ami érettségit, szakképesítést és technikusi fokozatot is adott.

Amikor kiköltöztek Ausztriába, akkor utóbbi szakmát választotta megélhetésnek. Öt kint töltött év után úgy gondolta, hivatalosan is honosítja végzettségeit, hogy továbbképzéseken, kiküldetéseken vehessen részt és ha véletlenül vállalkozni szeretne, mesterfokozatot is tehessen.

Mindezt az Osztrák Oktatási és Kutatási Minisztériumban online módon egy hónap alatt sikerült elintézni, nulla komplikációval, meg is kapta a hivatalos papírt.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Mivel mégis magyarul tud a legkényelmesebben reprezentálni, ezért megkereste a Magyar Iparkamarát azzal, hogy motorszerelői mestervizsgát szeretne tenni. Méghozzá a magyar (és Ausztriában is hivatalosan elismert) okmányai alapján. (Azzal az elképzeléssel, hogy utána majd ezt honosítsa Ausztriában.)

A válasz ismertetését bízzuk Gáborra: „Mivel végzettségem megszerzésének idején Magyarországon nem volt külön megnevezett motorkerékpár-szerelői oktatás, (amit természetesen elméletben és gyakorlatban is oktattak, majd számonkértek – ezért is volt többek között 6 éves képzés), így került a motorszerelői, autószerelői megnevezés helyett a bizonyítványomba gépjármű-technikai, gépjármű-szerelői megnevezés.

Majd közölte az illetékes »kartárs/nő«, hogy ezen dokumentumok nem ismerhetők el Magyarországon motorkerékpár-szerelőként (amit Ausztriában elismertek), mert ugyebár a gépjármű-technikai és gépjármű-szerelői megnevezés »nem« fedi az ő általa megjelölt háromnegyed éves OKJ-s motorszerelő tanfolyamot, ami a jogszabályban szerepel.

És nem mellesleg meg kell jegyeznem, hogy ez a végeredmény egy hosszas levelezés következménye, amelyből dőlt az arrogáns hangnem, a szakmai inkompetencia, az egymásnak ellentmondó érvek-ellenérvek, a mit akar ez a »Soros«-bérenc…stb.-érzés. Ugye egyáltalán nem lehúzás és palinak nézés sejlik a háttérben?” – írta Gábor a 444.hu-n.

Mit mondjunk: érdemes elolvasni az egész írást…

Hazaköltözött Ausztriából, de nem dolgozhat

Share.

About Author

Leave A Reply