Bezárhatják a határátkelők előtt a tb-kiskaput

0

A külföldön élő magyarok körében meglehetősen elterjedt gyakorlat, hogy a külföldi munkavállalás (és élet) ellenére Magyarországon is fizetik a társadalombiztosítási járulékot és ha úgy adódik, akkor otthon is veszik igénybe a szolgáltatást. Na, ennek jövő nyártól vége lehet, ráadásul nem csak fizetni kell majd, de utólag is behajthatják a pénzt.

A parlament elé került ugyanis a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet, aminek bizonyos passzusai kifejezetten a határátkelőket érintik.

Az új törvény két társadalmi csoport egészségügyi ellátásán szigorítana: az egyik azoké, akik nem fizetnek rendesen, a másik pedig azok a külföldön dolgozók, akik itthon és abban az országban is igénybe veszik a társadalombiztosítási ellátásokat, ahol dolgoznak.

A notórius nem fizetők

Az első csoport esetében a változás azt jelentheti, hogy háromhavi tartozás (ez jelenleg 22 500 forint) után érvénytelenítenék az adós taj-számát, magyarul az érintett ezután nem juthatna térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, támogatott gyógyszerhez.

Nem kevés emberről van szó, a szakértők szerint a változás akár 100 ezer embert is érinthet, most ugyanis ennyien fizetnek egyéni szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékot.

Egyszerre két országban fizetni? Na, azt nem!

Ami minket jobban érdekel, az persze a másik csoport, a határátkelőké. Elvileg ugye már most is az a helyzet, hogy egy embernek csak egyetlen országban lehet(ne) biztosítása.

Magyarul ez azt jelenti, hogy aki külföldön vállal munkát, az abban az országban jogosult a társadalombiztosítási ellátásokra, ahol dolgozik, Magyarországon pedig ki kell(ene) jelentkeznie.

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ezt sokan meglehetősen sajátosan értelmezik, azaz „bent maradnak” a magyar rendszerben is, fizetve az egyéni szerződés keretében az egészségügyi szolgáltatási díjat.

Így aztán biztosítottak Magyarországon és abban az országban is, ahol dolgoznak (és általában élnek) – írta a Népszava. Lebukni pedig jellemzően az egységes európai informatikai rendszer hiánya miatt nem buknak le.

Ennek elvileg jövő júliustól vége, a tervek szerint akkor életbe lépő társadalombiztosítási törvény ugyanis bezárná ezt a kiskaput.

Utólag is kifizettetik

A javaslat úgy szól, hogy akiről bármikor bebizonyosodik, hogy több országban is fenntartotta a biztosítási jogviszonyát, annak a Magyarországon igénybe vett orvosi ellátás költségeit utólag meg kell térítenie.

Ehhez az E-Alap rendszeréből gyűjtik össze, hogy ki hol, mikor, milyen orvosi, vagy egészségügyi közszolgáltatást vett igénybe, és az adóhatóság adóként behajtja rajta!

Érdemes lesz tehát észnél lenni, pláne, hogy míg mostanáig a piros lámpa voltaképpen csak figyelmeztetés volt arra, hogy tisztázni kell az adóhatóságnál a rendezetlen jogviszonyt, azaz csak az elmaradt járulékot kellett befizetni, addig a jövőben akár visszamenőleg is kifizettethetik az ellátás költségeit.

Persze a változásokkal kapcsolatban sok kérdés még nem tisztázott, de nem árt odafigyelni, nehogy nagyon kellemetlen meglepetés érjen valakit. Mondjuk persze első körben nem kell(ene) megpróbálni ahol lehet, kijátszani a rendszert…

(Fotó: pixabay.com/inspiri)

Share.

About Author

Leave A Reply