Bezárhat a legendás londoni magyar étterem

0

A Gay Hussar (aminek nevében a gay vidámat jelent, szóval Vidám Huszár) minden bizonnyal a brit főváros leghíresebb magyar étterme, de nem csak emiatt legendás. Mindenesetre úgy tűnik, 65 év után véget ér egy csodás történet.

A Gay Hussart nem egy magyar, hanem egy félig svájci, félig walesi férfi nyitotta 1953-ban. Hogy akkor miért lett magyar? Azért, mert Victor Sassie Magyarországon tanulta a szakmát, és úgy gondolta, ha már így van, akkor Londonban is magyaros éttermet nyit.

Az étterem azonban több lett, mint egyszerű kulináris különlegesség, nagyon sokáig a brit belpolitika kultikus intézménye volt, különösen a nyolcvanas években látogatták előszeretettel politikusok és újságírók (állítólag itt szövetkeztek az akkori tory kormányfő, Margaret Thatcher ellen saját pártja politikusai).

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Mindenesetre a csúcsról lefelé vezetett az út, a forgalom visszaesésével párhuzamosan ráadásul a bérleti díjak is egyre nagyobbak lettek, így a jelenlegi tulajdonos (a Corus Hotel) bejelentette, június 21-én lesz utoljára nyitva a Gay Hussar.

A feltételes mód azért indokolt, mert öt éve egyszer már ugyanígy a bezárás közelébe került a legendás intézmény, ám akkor a rajongók összehozták a Goulash Co-operative-ot (kb. Gulyás Szövetkezet), és ugyan új tulajdonos nem lett, a működtetést mégis sikerült biztosítani.

A Goulash Co-operative most is akcióba kezdett, ám nagy kérdés, hogy ezúttal is sikerrel járnak-e. Ha nem, akkor egy nagy múltú, legendás, magyar kötődésű intézménnyel kevesebb lesz Londonban – írta a Guardian.

Az angol bolhapiacok világa

Share.

About Author

Leave A Reply