A bevándorlók tényleg elveszik a helyiek munkáját?

0

Az elmúlt közel másfél évtizedben (!) az Egyesült Államokban folyamatosan csökkentették az egy évben kiadható H1B típusú munkavállalási vízumok számát. A kérdés most már az, tényleg elveszik-e a bevándorlók a helyiek munkáját.

Míg 2004-ben évi 195 ezer, addig végül már csak 65 ezer H1B típusú munkavállalási vízumot adott ki az Egyesült Államok. Ilyen vízumot magasan képzett tudósok, kutatók, programozók kaphatnak.

Két olasz és egy spanyol bevándorló és két amerikai munkájából született nemrég egy tanulmány, ami azt vizsgálja, hogy amikor harmadára vágták azoknak a külföldieknek a számát, akik ezt a munkavállalási vízumot megkaphatják egy évben, több amerikai kapott-e helyettük munkát ugyanazokban a cégekben. A rövid válasz: nem.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

A vízumkorlátozás vesztesei az alacsonyabb keresetű, ám még mindig jól képzett dolgozókat foglalkoztató, de vélhetően kevésbé ügyes és tapasztalt ügyvédekkel felszerelt cégek, amelyek egyébként is kevesebb hozzáadott értéket remélhetnek a drága és nem feltétlenül sikeres vízumprocedúrával megszerzett külföldi dolgozóktól.

De ugyanígy veszít az egész amerikai gazdaság, amikor a legjobban fizetett és legjobban képzett, a legtöbb hozzáadott értéket termelő dolgozók és cégek körében is esik a külföldiek foglalkoztatása – írta a qubit.hu.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

(Fotó: guinta.house.gov)

Share.

About Author

Leave A Reply