Beszakadt az uniós határátkelők munkavállalása a briteknél

0

Miközben egy friss felmérés szerint a brit cégek közel fele úgy érzi, uniós munkavállalói elbizonytalanodtak a jövőjüket illetően, a legutóbbi adatok azt mutatják, az egészségügyben például durván bezuhant az uniós munkavállalók létszáma.

Ami a felmérést illeti, azt a brit vállalati szektor emberierőforrás-menedzsereinek legnagyobb szakmai szervezete (Chartered Institute of Personnel and Development, CIPD) végezte el 1002 tagvállalat bevonásával.

A válaszadók 48 százaléka azt mondta, tapasztalata szerint uniós munkavállalói egyre nagyobb számban érzik magukat bizonytalan foglalkoztatási helyzetben.

Ennél még érdekesebb, hogy például a brit kórházi és szülészeti szakápolói személyzet felügyeleti hatóságának (Nursing and Midwifery Council, NMC) legutóbbi adatai szerint tavaly alig 1107 új munkavállaló került a szervezet nyilvántartásába az Európai Unióból.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Az NMC adatai szerint ez 89 százalékos zuhanás volt éves összevetésben, egy évvel korábban ugyanis több mint tízezer szakképzett ápoló vállalt újonnan munkát az EU-országokból a brit állami egészségügyi szolgálatnál (NHS).

A brit mezőgazdasági termelők uniója (NFU) arra hívta fel a brit kormány figyelmét, hogy a brit agrárszektornak a következő évtized elején várhatóan évente 90 ezer idénymunkásra lesz szüksége, és e munkavállalók nagyon nagy többsége a kelet-európai EU-országokból érkezik. A szervezet figyelmeztetése szerint ha a brit mezőgazdaság nem fér hozzá e munkaerőforráshoz, “a földeken fog elrothadni a termés”.

A Brit Vendéglátóipari Szövetség (BHA) nemrég közzétette: a brit éttermekben dolgozó felszolgálók 75 százaléka, a szakácsok 25 százaléka, a szállodák takarítási és egyéb fenntartási feladatokat ellátó személyzetének 37 százaléka más EU-tagállamokból érkezett.

A hét legnagyobb brit építőipari szakmai szervezet nemrégiben közzétett közös felhívásában hangsúlyozta, hogy országos átlagban 12,6 százalék, Londonban viszont csaknem 50 százalék a külföldi EU-munkavállalók aránya a súlyos munkaerőhiánnyal küszködő építési ágazatban.

A britek többsége már az EU-ban maradna

Share.

About Author

Leave A Reply