Besokallt ausztrálok könyörögnek Új-Zélandnak

0

Új-Új-Zélandot hozna létre egy ausztrál kezdeményezés, melynek követői úgy találják, az ausztrál kormány (és személyesen Scott Morrison miniszterelnök) csúnyán megbukott az új koronavírus-járvány kezelésében.

Az egész azzal kezdődött, hogy az ausztrál Scott Battersby megosztotta a nyitóképen látható térképet, melyen Új-Zéland szigetei Északi- és Déli-Sziget néven szerepelnek, Ausztrália pedig a Nagy-Sziget nevet kapta. Az így megalakuló országot pedig elnevezte Új-Új-Zélandnak.

Scott Battersby szerint erre azért lenne szükség, mert országa kormányfője, Scott Morrison csúnyán megbukott vezetőként, míg új-zélandi kollégája, Jacinda Ardern éppen ellenkezőleg, nagyszerűen teljesített.

A poszt közel 10 ezer reakció mellett 25 ezer megosztás és több mint 7 ezer hozzászólást generált, melyek nagy része egyetértett a kezdeményezéssel.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

És hogy mi a különbség a két ország intézkedései között? Nos, Új-Zéland múlt héten négy hétre leállt, Jacinda Ardern bejelentette egy négylépcsős riasztási rendszer bevezetését.

Ennek értelmében az embereknek otthon kell maradniuk, bezártak az iskolák és egyetemek, valamint minden, nem létfontosságú vállalat. Sokak szerint ezeknek a gyors és hatékony intézkedéseknek köszönhető, hogy Új-Zéland egyelőre jól áll a járvány elleni harcban.

Ausztráliában már más a helyzet, kritikusai szerint a miniszterelnök nem volt elég határozott és egyértelmű, ezért sokan semmibe vették a távolságtartás fontosságát és lementek például az óceánpartra. Az ausztrál fertőzöttség így az új-zélandinak közel tízszerese és halálos áldozatból is több van.

„Ausztrália túl lassan reagált a szokások megváltoztatása terén a válság kezdetén. A higiéniai és távolságtartásról szóló üzenetekkel ’szőnyegbombázni’ kellett volna a lakosságot már azelőtt, hogy a vírus komolyabban terjedni kezdett volna. Ilyenkor az embereknek kemény és gyorsan meghozott szabályokra van szükségük. Pánik esetén nagyon nehéz az embereknek mérlegelni” – hangsúlyozta a brit Guardianben Dr. Rebecca Huntley társadalomkutató.

London, szellemváros

(Kép: Facebook/Scott Battersby)

Share.

About Author

Leave A Reply