Berlin az első hetek után

0

Belláék egy hónapja élnek Berlinben, ilyenkor még minden új, minden utca és nap tele van meglepetéssel. Miként ő is írja, még csak ismerkednek a várossal, de szerintem ezért is érdekes, mi az, amit kiemelnek tapasztalataik közül.

“Egy hónapja élünk Berlinben, még az ismerkedős fázisban vagyunk. Budapest belvárosából költöztünk Berlin családos kerületébe. A férjem dolgozik, én (még?) nem, van egy kisfiunk. A tapasztalatainkat írom most meg.

Emberek

Amikor megyünk az utcán a belvárosban (Mitte) naponta többször szólnak valami kedveset a gyerekünknek, megdicsérik a csizmáját, azt mondják, jó a kabátja és ilyesmik. Kifejezetten üvöltözést, mutogatást nem láttunk a közlekedésben, sőt, balesetnél is nyugodt embereket láttunk eddig.

Időjárás

Hidegebb, szelesebb, felhősebb. Igazán kedveljük!

Van élet a belvároson kívül is

A kerület, ahol lakunk, nem a belváros, de közel van hozzá, viszont nem is alvóváros. Itt is vannak éttermek, amik délutánonként megtelnek vacsorázó családokkal és párokkal, itt is van múzeum, parkok, gerillakertészet, könyvesboltok, mozik.

Sok zöldterület

A háború után a foghíjtelkeket itt nem mind beépítették, vagy parkolót csináltak belőlük, hanem játszóteret, parkokat. Persze, a már előtte is létezett sok, nagy és kicsi parkkal együtt ez jó sok zöldet biztosít.

Lehet egy kerület tényleg családos

Egy olyan kerületben lakunk, amiről azt olvastuk előre, hogy családos kerület. Nem értettük pontosan, ez mit jelent. Nos, a gyakorlatban széles járdákat, macsaköves utat, forgalomcsillapított utcákat, sok-sok fát, gyerekprogramot, sok ovit, sok játszóteret és rengeteg bicikliző gyereket!

Mi is beszereztünk már egy járgányt a gyereknek! Ahol Budapesten laktunk, ott is sok volt a gyerek, de kevés a park, az utcák autópályák, a járdák szűkösek és alig vannak fák, gyerekprogramok meg pláne.

A történelem

A városban sok helyen láthatók nagy üvegtáblák, plakátok, emléktáblák a parkok, épületek háború előtti és utáni állapotáról és a történelmi eseményekről. És ez nemcsak a világháborúra igaz, hanem a hidegháborúra is.

Ingyenes múzeumok

A múzeumok 18 év alattiaknak ingyenesek (nemcsak berlini lakosoknak), ezt imádjuk. Jó, még mindig nem Anglia, ahol mindenkinek ingyenes a múzeumok nagyrésze (a magánok nem), de nekünk ez most sokáig jól fog jönni itt.

Gépbe dobható pet palackok

A plusz díj miatt, ami egy részükön rajta van, a pet palackok és üvegek bedobhatók a nagyobb boltokban egy olyan gépbe, ami – a gyerekünk számára – vicces hangon veszi be azokat, és ad értük egy bónt, amit a pénztárnál fel tudsz használni. A 3 évesünk imádja és őszintén szólva mi is.

Mentők hangja

Pár hónapja volt egy botrány Budapesten abból, hogy egy Körúton lakó ember írt a mentőknek, hogy tarthatatlan, hogy éjjel az üres úton menve is folyamatosan hangosan szirénáznak.

Itt ez nincs. Szirénát kapcsol rövid időre a mentő/tűzoltó/rendőr, ha kereszteződésben megy, vagy a dugóban nehezen jut át, de egyébként csak villognak. A delegációkat villogó rendőrautók, motoros rendőrök kísérik, nem szirénázók.

Boltok

Péksütik

A péksütemények vagy édesek vagy nincs markáns sós ízük.

Hústartalom

Budapesten sokat küzdöttem azzal, hogy a környékünkön találjak magas hústartalmú virslit, kolbászt, egyéb húskészítményeket pl. szilveszterre.

Itt először azt hittem, csak szerencsésen belenyúltam a nagy hústartalmú termékekbe, de végignézve őket, eddig nem találtam 80% alattit, de a 90%+ a leggyakoribb. Pedig egy SPAR-típusú helyen vásárolunk be.

Papírzacskók

Nincs sehol műanyag zacskó kitéve, csak papír. Bár mi itt is sokat használjuk a vászonszatyrainkat, azért jó, hogy van biztonsági tartalék.

Ruhák

A DM-ben, ahová járunk, van gyerekruha. Ez nagy könnyebbség számomra, és bárcsak az utóbbi 3 évben is megtehettem volna, hogy egy közel eső helyen vásárolok meg egyszerre mindent.

Ár

Az alapélelmiszerek olcsóbbak, mint otthon, és a minőségükben még sosem csalódtunk. A szolgáltatások viszont relatíve drágák, a mellettünk levő bejelentkezés nélküli fodrászat például budapest belvárosi szalonárakkal dolgozik.”

Mit tanulhatna a magyar az osztrák egészségügytől?

(Fotó: pexels.com)

Share.

About Author

Leave A Reply