Berlin, a kétarcú város

0

A német főváros egy sokszínű, bringabarát buliváros, aminek persze több arca is van, de éppen ezért (is) szerethető az ott élő Barbara szerint, aki a minapi, szintén Berlinről szóló posztra reagálva írta meg a maga tapasztalatait (és képeket is küldött hozzá, amit külön köszönök).

„A német főváros sokak számára megosztó, többektől hallom, hogy idő, mire megszokják, feldolgozzák az itt látottakat, mások azonnal érzik a miliőt és a lüktető várossal együtt haladnak.

Én az utóbbi kategóriába tartozom, ugyanis egy öt napig tartó látogatás után jött a végérvényes döntés: ide bizony vissza kell költözni! Talán több külföldön élő magyar is érezte már azt AHA-érzést, amikor egy olyan helyre megy, amit igazán a magáénak érez. Szerencsés esetben ott is él.

Ízelítő a Berlin artból, a graffitik mellett sok kreatív dolog tűnik fel, ha nyitott szemmel járunk

Én úgy érzem, ezen szerencsések közé tartozom és ezért is örömmel mutatom be másoknak a várost a saját szemszögemből.

Bejelentkezés

Optimista ember vagyok és igyekszem a dolgok jó oldalát nézni, de közben valamennyire objektív is maradni. Az egyik legpozitívabb dolog már a kezdetekkor ért.

Aki Németországba költözik, annak szüksége van anmeldungra, azaz a bérelt lakásába való bejelentkezésre, így kap adószámot és nyithat bankszámlát is. Online lefoglaltunk egy időpontot, amikor odaértünk az időpontra, ott még kiderült, hogy egy nyomtatványt ki kellett volna töltenünk.

Semmi gond, hívtuk a tulajokat, kitöltötték és még aznap – igaz, Berlin távolabb eső kerületébe -, már két órával későbbre kaptunk időpontot egy másik Bürgertamtba. Nem volt fennakadás, körülbelül 5 perces művelet volt az egész a helyszínen.

Minőség

Az itteni ételek minősége össze sem hasonlítható a magyar termékekkel. A húsnak, a zöldségnek, a gyümölcsnek van íze, szinte mindenből elérhető bioverzió és ami a legmegdöbbentőbb, hogy ugyanannyi vagy kevéssel kerül többe, mint a magyar portéka.

A szolgáltatás minőségét illetően már nem voltak ennyire jó tapasztalataim, sokszor túlárazottnak és kóklernek, félkésznek éreztem a végeredményt, amikor egy szakemberrel vagy akár csak egy műkörmössel, fodrásszal volt dolgom.

Úgyhogy a magyar munkaerőt itt megbecsülik, mert általában ők valóban tudnak is.

Fernsehturm, azaz az ikonikus TV torony a Park Inn hotelből fotózva – a hotel tetejére pár euróért fel lehet menni és nagyon jó a kilátás. Mi egy kora tavaszi, szeles napon mentünk fel a barátnőmmel és elég hideg volt, inkább nyári programnak ajánlanám

Bringa és közlekedés

Ez az a város, ahol egyszerűen könnyű kedvet kapni a bringázáshoz. Az infrastruktúra úgy van kialakítva, hogy a legkeletibb szegletből a legnyugatibba is el tudsz jutni bringaúton. Méghozzá sok helyen felújított, jól felfestett, széles helyeken.

Tény, hogy tisztában kell lenni a szabályokkal és inkább a jobb oldalon haladni, mert a féket itt nem szeretik használni és általában mindenki rohan. De ez is ad egy lendületet az egész utadnak, ha felveszed a tempót.

Treptower Park, amely nem csak egy emlékmű, de egy óriás és szép park egyik felén terül el

Úgy vettem észre, hogy – főleg a belvárosban – nem akkora presztízs az autó, akár még a cégvezetők is bringára pattannak, mert sokszor gyorsabb biciklivel eljutni valahova. Egy idő után pedig megtanulod bárhol leláncolni a bringádat.

A kevesebb autósnak köszönhetően jobb a levegő, plusz szellősebb a város, mint Budapest. A tömegközlekedés relatív sokba kerül, de ezért cserébe nem elavult, sokszor kreatív reklámokat látunk rajta, működik az app, az S-bahn éjjel-nappal jár, az egyik reptérre kötött pályán gond nélkül kijuthatunk.

Kultúra és éjszakai élet

Bármilyen elborult, letisztult, kreatív, művészi irány is érdekel, itt megtalálod. Ez a szcéna nagyon erős, a berlini fal lebontásának 30. évfordulójára is többféle előadással, kiállítással, bulival készültek a németek.

Egyesek szerint meghökkentő, szerintem pedig jó dolog, hogy emlékeznek a történelmükre, már-már szinte vezekelve. Több helyen látni korabeli fotókat, rengeteg tematikus séta van, azonban a Führer bunkerének bejáratát egy arra járó turista nem fogja észrevenni magától, ha nem hívják rá fel a figyelmét.

Mindenfele emlékek az elhurcolt, megölt áldozatokról, ez a már említett emlékezésnek az egyik fontos pontja Berlinben

Az éjszakai életet tekintve rengeteg buli, koncert, program közül lehet választani nap mint nap. Sok helyi bár, azaz kneipe, valamint nagyon jó éttermek vannak, főleg Kreuzbergben és Friedrichschainban.

Részlet a Múzeum sziget néven ismert épületegyüttes egyik pontjáról. Berlinben nagyon jó múzeumok vannak, köztük az egyik legjobb a Pergamon. Emellett érdekesség, hogy a Neues Múzeumban van kiállítva Nefretiti szobra

A jobb bulihelyek zömmel az egykori keleti oldalon vannak, de a dzsentrifikálódás miatt már kevésbé jellemzőek az illegál rendezvények. Ami számomra télen negatív, hogy a legtöbb zárt helyen lehet dohányozni, ettől már korábban elszoktam.

Bulizni, na azt tudnak az itt élő emberek, szándékosan nem írtam, hogy a németek, mert rengeteg féle náció él itt a világ minden tájáról. Sokuk extrémen öltözik, de egy idő után megszokja a szem a sokféle alakokat, komolyan. 🙂

Több tekintetben szabadszellemű a város, de azt gondolom, hogy mindenki megtalálhatja a maga szegmensét, ami igazán érdekli.

Természet

Berlinben sok park van, a várost erdők és édesvízi tavak ölelik körül. A tavakban nagyon jó nyáron fürdeni – néhol nudisták is vannak, ennek érdemes utánaérdeklődni – és a kis erdőkben (személyes kedvencem a Grünewald) nagyokat lehet kirándulni.

Tavasztól őszig nagyon él a város: az emberek kiülnek a parkokba piknikezni, alattuk a pokróc, kezükben a sör – olykor egy vicces cigi – és csak jól érzik magukat. Szuper hely a Tiergarten, de sokan az egykori reptérre, a Tempelhofra is járnak sportolni, sétálni, programozni.

A Tiergarten egy része, élőben sokkal impozánsabb 🙂

Időjárás

Ahogy írtam, tavasztól őszig élénkek a város lakói, olykor esik, de kellemes az idő, ha nem fúj a szél. De a tél többnyire hosszú, esős és szürke. Annyira, hogy a szürke felhőtakaró mintha felülről ránehezedre a városra és olykor napokig el sem mozdul.

Ezen kívül még lehetne elemezni a médiában körbefutott lakáshelyzetet, a politikai kérdéseket vagy egyéb megmozdulásokat. Ha nem tudsz németül, nehezebb lehet munkát találnod, de a hétköznapokban könnyen elboldogulhatsz angollal. Nekem így tökéletes a város, a maga logikus, éppen csak bürokrata dolgaival, a bohém kétarcúságával.”

A berlini élet napos és sötét oldalai

Share.

About Author

Leave A Reply