Bemutatom a városom – Helsinki

0

Minden város más és más attól függően, hogy kinek a szemével nézzük, ezért indult sorozat a Határátkelőn, melyben arra kérlek titeket, mutassátok be a városotokat úgy, ahogyan ti látjátok. Egy-egy ilyen írás sokat segíthet azoknak, akik akár rövidebb (például kikapcsolódni), akár hosszabb időre (határátkelőként) oda tartanak. Ebben a posztban Helsinkivel ismerkedhettek meg az évente félévet ott – 6 hónapot pedig Thaiföldön – töltő Ann szemüvegén keresztül.

Írjatok tehát ti is és ha még fotókat is küldtök (a cím a szokásos: hataratkelo@hotmail.com), akkor egy egészen érdekes sorozat keveredhet ki belőle!

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket?

Az első megálló mindig Tuomiokirkko, a város közepén fekvő nagy luteránus katedrális. Nagyon megkapó látvány, ráadásul egy kőhajításnyira van onnan a Kauppatori, ami egy kis piac a kikötő mellett. Rengeteg családias étterem, kávézó és bár található itt, szóval egy igazán nagyszerű hely arra, hogy első benyomást szerezzünk a városról.

Nagyon tudok ajánlani egy látogatást a Löylybe is, ami egyszerre bár, étterem és szauna. Viszonylag új és divatos hely, nagyon népszerű a finnek és a turisták körében egyaránt. Nyaranta akár egy reggelire jógára is érdemes odamenni.

Azoknak, akik egy kicsit víz közelében is lennének az Allas Sea Poolt ajánlom, ami egy szabadtári medence, ahol nem csak úszni lehet, de mellette elüldögélni, enni vagy inni valamit – egyszóval élvezni a laza helsinki hangulatot.

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban?

Helsinkiben az a nagyszerű, hogy annyira kompakt. A városközpontban minden sétatávolságra van. Rengeteg a lenyűgöző épület, és mivel a finneknek nagyon fontos a természet, mindig van a közelben egy gyönyörű park.

Minimális összegért vehetünk napijegyet a tömegközlekedésre, ami a város környékének egy részére is érvényes, hajókra és vasútra egyaránt, ami azt jelenti, hogy ki lehet látogatni a suomenlinnai katonai múzeumban és erődbe. Ez egy szigeten fekszik, 15-20 perc kompútra.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Északi országról lévén szó, az étel és az ital meglehetősen drága. Ugyanakkor a gasztronómia hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, rengeteg kitűnő és megengedhető árú hely van.

Akit ez felcsigáz, az menjen el a divatos Kallio negyedbe, ahol garantáltan kitűnő kávét és még jobb kaját talál.

Hova érdemes elmenni enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát?

A Kosmos egy igen népszerű fine-dining étterem Helsinkiben a maga autentikus ízeivel. Ha valaki ennél egyszerűbbre vágyik, akkor irány a Putte, ahol érdemes kipróbálni a rénszarvashúsos pizzát.

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét?

A közvetlenül a központban fekvő Finn Nemzeti Múzeum kitűnő áttekintést ad. Aki látogatóba érkezik jól teszi, ha egy délutánt rászán, megismerve Finnország gazdag történelmét – egészen a 10 ezer évvel ezelőtt érkezett első telepesekig. A jó időpontban érkezők angol nyelvű vezetést is elcsíphetnek.

A nyári hónapokban érdemes elmenni a szabadtéri Seurasaari múzeumba, ami voltaképpen „a vidéki Finnország kicsiben”, ami egyrészt nagyon érdekes, másrészt szuper lehetőség a finn természet megismerésére.

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni?

Helsinkiben is jelen van a skandináv dizájn, mint például az ikonikus Marimekko virágminták – ha hirtelen nem ugrik be, amikor meglátod, tudni fogod, miről van szó. Legalább egy konyharuhát vagy egy esernyőt érdemes beszerezni.

Sokan nem tudják, hogy a gyerekek körében népszerű Muminok rajzfilmsorozat finn eredetű, és a finnek erre nagyon büszkék is, olyannyira, hogy a városközpontban és a repülőtéren is kifejezetten erre szakosodott üzletek találhatók.

Megbocsáthatatlan dolog úgy elmenni Finnországból, hogy az ember nem visz magával egy muminos kávésbögrét, amit egyébként a helyi Arabia nevű cég készít. Érdemes egyébként megnézni egy másik finn dizájncég, az Iittala csodás üvegáruit is.

Ezek egyike sem a szokásos turistaszuvenír, olyannyira, hogy nehéz lenne olyan finn otthont találni, amelyben ezek közül legalább valamelyik nem található meg.

A legboldogabb országok a világon

Share.

About Author

Leave A Reply