Bemutatom a városom – Bécs

0

Az osztrák főváros különleges helyet foglal el a magyar történelemben, a mai napig rengeteg magyarnak biztosít otthont és megélhetést, miközben közelsége miatt tökéletesen alkalmas egy-egy hosszabb-rövidebb kiruccanásra is.

A Bemutatom a városom-sorozatnak ilyen szempontból egy különös darabja, amin még csavarhatunk egyet azzal, hogy ezúttal nem egy magyar, hanem egy ott élő ír mutatja be.

Joe Lowry az ENSZ migrációs ügynökségénél dolgozik médiafronton, ő írta meg, ő milyen szemmel látja a várost. 

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket?

Nincs különleges helyem. Bécs tökéletes hely az őgyelgésre. Át lehet sétálni a Prateren, ihatunk egy kávét, ki-be mászkálhatunk a parkokban, templomokban és múzeumokban. A tömegközlekedés álomszerű és egészen a késő éjszakai órákig működik.

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban?

Nos, a már őgyelgés mindenképpen köztük van. A Stadpark tele van szobrokkal (a Johann Strausst ábrázoló aranyszínű mindig tele van szelfiket készítő turistákkal), itt hallhatjuk a koncertre készülő énekeseket vagy a saját örömére játszó szaxofonost.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, mennyire csodás a Prater. Az emberek többsége csak az óriáskereket ismeri belőle, pedig rengeteg kis eldugott hely van ebben a hatalmas parkban és mindegyiknek megvan a maga egyéni karaktere. Nagyszerű hely, ha az ember kicsit egyedül akar busongani, de akkor is, ha a barátaival szeretne egy nagyot bulizni.

AUSZTRIAI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Az utcákon lépten-nyomon kis réztáblák emlékeztetnek a náci korszak deportálásaira.

Nem szabad elfelejteni a mesés Stephansdomban a negyed 11-es misét sem, vasárnaponként 68 fős kórus énekli Mozart és más zeneszerzők műveit. Érdemes korán érkezni, elöl (lehetőleg a jobb oldalon) leülni és átélni a lélek rezdüléseit.

Hova érdemes elmenni enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát?

A IX. kerületben a Schnitzelwert szuper hely. Míg a trendi I. kerületben simán kifizethetsz 25 eurót is egy Wiener schnitzelért, addig ezen a helyen 10 euróért ehetsz, ráadásul vannak egzotikus különlegességeik is, mint amilyen a mexikói schnitzel. A sör korsója 4 euró alatt van, a vörösbor pedig robosztus.

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét?

A Vienna Time Machine túra nagyszerű módja annak, hogy végigkövessük a város változásait, de a mindössze 25 perces Ring Tram túra is jó ízelítőt ad. Ugyanakkor szerintem vagy a Hofburgba vagy a Schönbrunnba (esetleg az Operába) el kell menni, hogy igazán megérezzük ennek az egykor oly hatalmas birodalomnak a nagyságát.

A gondot inkább az jelenti, hogy hol kezdjük. A Habsburgokkal? A komolyzenével? Az I. világháborúval? Hitlerrel? A II. világháborúval? Művészettel? Irodalommal? Építészettel? Tánccal? Freuddal? Falcóval? Rock me, Amadeus.

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni?

Mozart golyókat, ezt az olcsó és nagyon finom csokis édességet. Osztogatni is jó otthon. Ja, és hát a schnapps…

Bemutatom a városom – Helsinki

Share.

About Author

Leave A Reply