Belépnél a német hadseregbe?

0

Nagyon komolyan felmerült a német haderő, a Bundeswehr vezetésében, hogy külföldieket (egészen pontosan európai uniós állampolgárokat) kellene alkalmazni, így enyhítve a munkaerőhiányt.

Az ötlet nem teljesen új (olyannyira nem, hogy már mi is írtunk róla itt), már 2010-ben is szó volt róla és a Bundeswehr fejlesztéséről szóló 2017-es koncepcióban is szerepel. Azonban az újítás előkészítése jóval előrébb tart, mint ahogy eddig tudni lehetett – írta a Berliner Morgenpost.

A lap úgy tudja, a német védelmi minisztérium mind a 26 országgal konzultált már, amely a brit uniós tagság (Brexit) megszüntetése után Németország partnere marad az EU-ban.

A legtöbben elvetették az elképzelést, a finnek például a sorkötelezettségre hivatkoztak, a horvátok alkotmányjogi fenntartásokat hangoztattak, Bulgária, Románia, Szlovénia és Görögország részéről pedig azt hangsúlyozták, hogy a magasabb németországi zsold – katonai fizetés – elszívhatja a munkaerőt a nemzeti haderőtől.

NÉMETORSZÁGI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Nyitottan csak Csehország, Dánia, Svédország és Belgium fogadta az ötletet, Franciaország pedig további egyeztetéseket javasol.

A Bundeswehrnél és a védelmi minisztériumban három lehetséges modellt mérlegelnek.

Az egyik a teljes körű nyitás, vagyis az, hogy a Bundeswehr bármelyik EU-s tagállamból felvehet katonákat vagy polgári alkalmazottakat.

A második modell szerint csak azokból a társállamokból, amelyekkel a kormány kétoldalú megállapodással szabályozza az ügyet.

A harmadik modell szerint pedig csak azokból a társállamokból, amelyek ugyancsak megnyitják haderejüket a külföldiek előtt.

Eberhard Zorn tábornok, a Bundeswehr főfelügyelője a Berliner Morgenpostnak elmondta, hogy hiányszakmák művelőit, például orvosokat és informatikai szakembereket vennének fel.

Külföldi karrier kölcsönzőtől a biztos munkahelyig

(Fotó: Bundeswehr/Sebastian Wilke)

Share.

About Author

Leave A Reply