Bekeményítettek a görögök

0

Az új görög kormány nem sokat vacakolt, már vasárnap tervet jelentett be a minimálbér emelésére, amivel a 2012 óta futó EU/IMF-mentőprogrammal járó szigort akarja tovább enyhíteni.

Panosz Szkurletisz munkaügyi miniszter vasárnap tévényilatkozatban jelentette be a minimálbér emelésének szándékát. Összeget nem mondott, de megerősítette, hogy tárgyalásokat kezdenek a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal.

A 240 milliárd eurós nemzetközi mentőprogrammal összefüggésben Görögországban korábban havi 586 euróra csökkentették a minimálbért 751 euróról. A miniszter közölte azt is, hogy helyreállítják a kollektív szerződések rendszerét.

A múlt vasárnapi választások után hivatalba lépett új görög kormány egy hét alatt már leállított néhány privatizációt, és bejelentette több ezer, korábban elbocsátott állami alkalmazott visszavételét.

A francia pénzügyminiszter, Michel Sapin vasárnap úgy nyilatkozott, hogy Görögországnak nincs jövője az euróövezeten kívül, ugyanakkor adósságát nem fogják elengedni, de jogos, ha a görög kormánynak az a kívánsága, hogy szeretné megvitatni az adósságteher mérséklésének lehetőségeit.

Share.

About Author

Leave A Reply