Bekeményített az EU, két hetet adott

0

Úgy tűnik, az Európai Uniónak kezd elege lenni a brit kormány lépéseiből, úgyhogy a héten közölte, elvárja a brit kormánytól, hogy két héten belül álljon elő egy összeggel azzal összefüggésben, mennyit hajlandó fizetni az Egyesült Királyság korábbi uniós vállalásai fejében. Ha ez a szám nem lesz elég nagy, akkor tovább tarthat a válási tárgyalásokon kialakult patthelyzet.

Az Európai Unió főtárgyalója szerint nagy az esélye annak, hogy az év végéig nem tudnak a felek áttörést elérni az EU és az Egyesült Királyság válási tárgyalásain – írta a Bloomberg.

Michel Barnier szerint az EU 27 tagállama azt várja a brit féltől, hogy két héten elül álljon elő egy ajánlattal azzal kapcsolatban, mennyit lenne hajlandó fizetni a szigetország korábbi vállalásai fejében (lelépési pénz).

A főtárgyaló ezzel nagyon nehéz helyzetbe hozta Londont. A Brexitet minden áron támogató brit politikusok ugyanis, akiknek komoly befolyása van a kormányra úgy vélik: semmit.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

Theresa May brit miniszterelnök szeptemberi beszédében egy a kilépést követő, kétéves átmeneti időszakot vázolt fel, amely alatt Nagy-Britannia teljesítené korábbi befizetési kötelezettségeit, így összesen 20 milliárd euró körüli pénz folyhatna be még utoljára a szigetországból a közös kasszába.

Az uniós országok azonban többre, úgy 60 milliárdra gondolnak, hiszen a britek korábban azt ígérték, hogy például részt fognak venni a korábbi uniós tisztviselők nyugdíjának fizetésében stb.

A kéthetes határidőt az indokolja, hogy november végén kezdik fogalmazni a decemberi EU-csúcs határozattervezetét – írta a napi.hu.

Októberben az uniós vezetők azt ígérték Theresa Maynek, hogy ha lesz előrehaladás a tárgyalásokon, akkor decemberben hozzájárulhatnak, hogy a válás mellett az új brit-EU kereskedelmi megállapodásról is elkezdjenek tárgyalni, ami London legfőbb vágya.

Az ezzel kapcsolatos javaslatnak azonban be kell kerülnie a záródokumentum tervezetébe. Ha lesz előrehaladás legalább egy lelépésipénz-ajánlat formájában.

Ha nem sikerül dönteni ebben az ügyben, akkor legközelebb az EU márciusi csúcsán kerülhet terítékre a téma, ám ekkor már csak egy év lesz hátra a brit kilépésig, miközben a válási és a kereskedelmi tárgyalások is rendkívül bonyolultak.

Biztosra vehető, hogy a Nagy-Britanniában működő cégek nem várnak tovább: ha nem villan fel a fény a kilépéssel kapcsolatban az alagút végén decemberig, akkor felgyorsítják részleges vagy teljes átköltözésüket a kontinensre.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Keresd itt!

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Share.

About Author

Leave A Reply