Beethoven vagy Brexit?

0

Két dal versengett a brit slágerlista első helyéért az elmúlt hónapban. Az egyébként maximum érdekes csata azonban ezúttal túlmutatott önmagán és elég jól tükrözte egy nem kicsit megosztott ország képét.

A két dal közül az egyik Beethoven Örömódája (egyben az Európai Unió himnusza), a másik pedig Dominic Frisby Brexit-párti komikus, író dala, a 17 Million Fuck Offs.

A két dal versengése sokkal több lett, mint a szokásos zenei összecsapás. Fiedrich Schiller német költő 1785-ben írta Óda az Örömhöz (Ode „An die Freude”) című alkotását, amit leginkább onnan ismerünk, hogy ez Ludwig van Beethoven IX. szimfóniájának negyedik (záró) tétele.

Az Örömóda 1972 óta az Európa Tanács döntése nyomán Európa himnusza, 1985 óta pedig az Európai Közösségé, majd az Európai Unióé.

Aligha meglepő ezek után, hogy Európa-párti britek kampányt indítottak azért, hogy a dal felkerüljön a listákra, méghozzá André Rieu és a Johann Strauss zenekar előadásában.

Az ellentábor sem váratott sokáig magára, ők Dominic Frisby dalát kapták fel, amely egyebek mellett felsorolt pár prominens maradáspártit, majd azt is megmondta nekik, hova menjenek.

„Ez volt a brit történelem legnagyobb demokratikus fordulata,
Nem volt hiába,
Amikor eljött az idő, a britek megszólaltak és azt mondták:
Menj a picsába”

Szövegben és zenében a két darab alig állhatna távolabb egymástól. Az Örömódát mindenki ismeri, Firsby dala meg hát… aligha a zeneiségéért szeretik.

Végül az Örömóda nyert, ráadásul bejutott a TOP30-ba is, míg a 17 Million Fuck Offs lecsúszott a TOP40-ről. Ami persze aligha nagy vigasz a maradáspárti híveknek.

„Nem beszélhet magyarul a kutyájához”

(Nyitókép: iku4 via Shutterstock)

Share.

About Author

Leave A Reply