Becsületgyilkosságok

0

Törökország rengeteg szempontból egyensúlyoz Európa és Ázsia határán (földrajzilag és egyéb téren is). A Tede in Turkey blog egy korábbi posztja is bizonyos szempontból ezt a kettősséget mutatja meg, méghozzá egy még létező, ám ettől még vérfagyasztó hagyomány, a becsületgyilkosság kapcsán.

„Vannak dolgok a világban, amelyek őrjöngésre késztetnek, mert borzalmuk felfoghatatlan, érthetetlen. (…) Amikor meghallom a hírekben, hogy egy fiatal lányt a saját bátyja gyilkolt meg, hidegvérrel, előre megfontoltan, a család utasítására, a borzalom hideg leheletét érzem. Család? Milyen család az, amelyik ilyet kér, ilyet rendel el? (…)

A becsületgyilkosság célpontjai mindig azok a többségében fiatal nők, akikről a család vagy a közösség úgy ítéli meg, hogy valamely tettükkel szégyent hoztak rájuk, ezért csakis életük kioltásával lehet a becsületükön esett szégyenfoltot lemosni. A gyilkosságot általában a család egyik férfitagja követi el, de az is előfordul, hogy a „bűnöst” öngyilkosságba hajszolják.

Az általuk büntetendőnek ítélt tettek közül ezek a leggyakoribbak: hűtlenség, házasságkötés előtti kapcsolat (nem biztos, hogy szexről van szó, egy titkos együttjárás is túl sok lehet), nem jóváhagyott házasságkötés, illetlen öltözködés vagy viselkedés, szökés a közösségből, féltékenységre okot adó (vélt) viselkedés, egyéni döntéshozatalra való törekvés, családon belüli vagy családok közötti konfliktusok, vérbosszú; és bűnös az a nő is, aki azért válik tisztátalanná, mert (sokszor a saját rokonai) megerőszakolták. (…)

Sokan gondolják úgy, hogy a becsületgyilkosság vallási alapokon nyugszik, mégsem lehet kimondani, hogy csak az iszlám világra jellemző. Általában olyan zárt, patriarchális berendezkedésű közösségekben fordul elő, ahol a törzsi, feudális gyökerek még mindig erősek, és ahol a belterjesség sem ritka. Ezekben a közösségekben olyan normák szerint élnek, ahol a hierarchiának mindennél fontosabb szerepe van, és a nők szinte semmilyen joggal nem rendelkeznek. (…)

Közel ezer külföldi állás a Határátkelőn egyetlen kattintásra!

Törökországban a Kelet- és Délkelet-Anatólia vidéki régióiban fordul elő nagy számban becsületgyilkosság, de nem hanyagolhatók el azok a nagyvárosok sem (Isztambul, Ankara, Izmir, Bursa, Diyarbakir, Antalya), ahová erről a területről vándorolnak az emberek a munkalehetőség és a jobb élet reményében.

Amikor az ilyen elszeparált környezetben élő családok egy nagyvárosba költöznek, viszik magukkal a szokásrendszerüket. Ez a nagyváros mindegy, hogy hol van, Törökországban, Európában vagy bárhol a világban. A városi környezet, a lehetőségek új tárháza, a városi lüktetés új igényeket ébreszt az addig mindentől elzártan élő nőkben.

A család azonban nem mindig tolerálja, ha a nő kifejezésre juttatja, hogy milyen új dolgokban szeretne részt venni. Olyan számunkra hétköznapi mozzanatok ezek, mint pl. új barátságokat kötni vagy divatosabb ruhákban járni.

Egészen hihetetlen, de a török büntető törvénykönyv 2004-es szigorításáig enyhítő körülményként vehették figyelembe, ha kiderült, hogy a bűncselekmény a család becsületének helyreállítása miatt történt! A kiszabott büntetés idejét csökkenthette, ha a bűncselekményt közvetlenül a házasságtörés vagy paráználkodás elkövetése előtt, közben vagy utána követték el!

A törvény módosításával már a becsületgyilkosságok elkövetőit is életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtják, és nem csak az elkövetőket vonják felelősségre, de azokat is, akik az elkövetőnek kiadják a parancsot. (…)

Lehet törvényt módosítani, segélyvonalat létrehozni, menedékházakat emelni. De amíg a fejekben nem történik változás, addig marad a szörnyűség, amitől időről-időre újra elborzadunk, mert mi csak ritkán láthatunk a színfalak mögé, ha egyáltalán belátunk…”

Akit további részletek érdekelnek, az ne habozzon ide kattintani és elolvasni a teljes bejegyzést!

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Share.

About Author

Leave A Reply