Bécsi meló: költözés vagy ingázás?

1

Amikor valaki az osztrák fővárosban kap munkát, az egyik nagy kérdés az: kiköltözzön vagy inkább ingázzon valamelyik határközeli magyar településről. Krisztián is ezt a kérdést boncolgatja írásában, meglehetősen elgondolkodtató módon és érvekkel.

„Sokszor jelent már meg hogy Bécs így, meg Bécs úgy. Rengeteg jó dolog van itt és bár közhely, de itt sincs kolbászból a kerítés. De most nem is ez a lényeg.

Nagy fájdalmam, hogy szinte sosem esik szó a lakhatásról és az ingatlannal kapcsolatos terhekről. Kijössz lakhatást keresni, van pár oldal, ahol találsz privát hirdetéseket is, kiveszed a lakást és már is jön a meglepetés.

A szerződéssel kapcsolatos díjakat neked számlázzák ki. Ha szerencsés vagy, a tulaj megelégszik egy normál szerződéssel, ha nem közjegyzői szerződést kell kötni irgalmatlan sok pénzért. (Ez otthon sem olcsó mulatság.) Persze még új vagy, bevállalod, remélve a jobb életet.

A második szerződés

Pár hónap eltelik, kezded megismerni a várost. Alakulnak a dolgok, megérkezik az első dupla fizu. Megtapasztalod, hogy Bécs miért is az első egyes listák szerint. Élhetőbb helyet keresel zölddel, kis forgalommal.

Feltűnik, hogy a jobb lakásokért komoly provisiót (közvetítői jutalékot) kell fizetni. Jól keresel, mit neked 3 hónap bérleti díj plusz Áfa. Kidobott pénz, de jó a környék, itt akár családot is alapíthatsz.

Nem veszed azonban észre, hogy a szerződés kötésekor tulaj egy szál se. Valami iroda bonyolítja a dolgokat. Átveszed a lakást. Van egy-két apróság, de majd Te kicseréled, megoldod.

A következő lépés

Telnek az évek, jól érzed magad, gyarapszik a család, kellene egy nagyobb kecó. A felmondás nem gond, az átadáskor minden apró kis hibáról fénykép készül. Várod, hogy visszautalják a kauciót, majd fele annyit kapsz vissza és hozzá egy elszámoló számlát.

Hoppá! Egy égőcsere, kis takarítás, műanyag eszköztartó pörgeti a levonásokat. Bosszankodsz, érdeklődsz, mit lehetne tenni. Mondják, kellett volna kötni Rechtschutz-ot.

Túl vagy ezen is. Távolabb a várostól találsz nagyobb lakást, persze jó helyen, jöhet újra a lehúzás: közvetítési díj, kaució, szerződés, illeték. Újabb fejezet, nő a pici, az a sok pénz már nem is olyan sok.

De jól éltek, nincs gond a nyaralásra (Urlaubsgeld), no meg karácsonykor (Weinachtsgeld) is lesz bőven ajándék a fa alatt. De egyszer csak leülsz és végiggondolod: mennyit költöttél már lakhatásra. És mi marad a gyereknek, ha menned kell: egy jó nagy semmi.

Ha saját lakás szeretnél

Bújod a netet megoldást keresve: döbbenetes árakat találsz és olyan koncepciókat, amik nem neked vannak kitalálva. Mert Te nem akarsz visszafele menni, csak előre.

És meg kell hozni a döntést: dobálod a kukába a havi 850 eurót (ennyiért Purkersdorfban tökéletes lakás van) és 20 év múlva, ha a gyerek kirepül, folytatja amit Te: ellátja azt a sok helyit, no meg az államot, akik az ingatlan businessből élnek.

Vagy visszaköltözöl mondjuk Sopronba, veszel fel hitelt, ingázol, de 20 év múlva azt mondhatod, van egy kecóm, az én tulajdonom, amit a gyerek megörököl. Mekkora különbség!

Inkább az ingázás?

Bécs jó hely valóban, de a Práter körül nem sétálnék este, itt is van vonatkimaradás meg „Ubahn Störung”. Persze Budapesten örülök, ha nem égek a metróban. Az egészségügy olyan, mintha 2050-ben lennél.

Én a kislányom életét köszönhetem Bécsnek. Soha nem lehetek elég hálás. De nem fogok háromszor annyit fizetni ugyanazért a lakásért, még ha ingáznom kell is naponta.

Főleg, hogy nem is tudnék belevágni egy félmillió eurós lakás megvételébe. Ráadásul az ingázás költségeit behozom az olcsóbb fenntartással, a havi törlesztő pedig kevesebb lesz, mint a kidobott pénz a bérleti díjra. Vannak lakások 150 ezer euróért, de… Ennyiért penthouse-t kapsz Sopronban.

Aki nem akar túl sokat, jöjjön, siessen, lehetőség van bőven. De ha csak kicsit leülsz gondolkodni, lehet, kihagyod ezt az első öt évet és ingázol az ausztriai munkahelyedre. Ha átköltöztünk, jelentkezem.”

A bécsi élet árnyoldalai

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Ingázással is csökken u.úgy az életszínv.ad csak baleseti kockázatot vállalsz! (túl sok az autó, és vonattal is történhet.) továbbá osztr. nyelvhaszn. kárára van az állandó napi bumlizás – mesterien így nem fogod elsaj. a nyelvi paneleket, mundartot, fordulatokat stb.
    (szakmája válogatja persze, nekem pl. abszolúte Voraussetzung. – még úgy is, h már Magyaro.on dolgozok online de osztrák Auftraggeber)

Leave A Reply