„Bécsben hajléktalanként is jobb, mint otthon dolgozva”

0

Több száz magyar él a bécsi utcákon hajléktalanként, olyannyira, hogy a statisztikák szerint minden tizedik fedél nélküli magyar az osztrák fővárosban. Van, aki szerint még így is jobban él, mint amikor Magyarországon dolgozott.

A bécsi hajléktalanellátást irányító Bécsi Szociális Alap (FSW, Fonds Soziales Wien) adatai szerint az elmúlt téli hónapokban 320 magyar állampolgár jelent meg valamelyik éjszakai szálláson, ami az összes bécsi hajlék nélküli tíz százaléka. Talán nem túlzás azt gondolni, hogy nyaranta még többen vannak.

Mivel nem rendelkeznek állandó lakcímmel, nem juthatnak állami segélyhez és a téli időszakon kívül rendszeres szállásszolgáltatás sem jár nekik, ugyanakkor hozzáférnek a napközbeni szolgáltatásokhoz.

A magyar hajléktalanok kilátásai persze nem túl ragyogóak Bécsben sem, ennek ellenére a legtöbben mégsem akarnak visszatérni Magyarországra. A kérdés persze az, miért jobb Bécsben az utcán élni, mint Budapesten?

RENGETEG AUSZTRIAI MUNKA EGY HELYEN

„Hajléktalanként itt jobban él az ember, mintha otthon dolgozna. Április 10-én vagy 11-én volt négy éve, hogy kijöttem” – mondta az Abcúgnak Józsi, aki Csepelen élt, ám válása miatt lecsúszott.

Bécsben viszont újságeladással napi 30-50 eurót is megkeres, nem szorul kéregetésre, mi több, még támogatni is tudja otthon élő négy gyerekét.

“Aki itt éhen hal, az meg is érdemli. Kajára nem adnak, mert az úgyis ingyen van. Sörre viszont adnak, és ha kiülök reggel a bolt elé, hoznak ki túrós batyut is, meg ami kell” – ezt már Anita mesélte, aki a Westbahnhofnál táborozott le.

Ő napi 20-30 eurót szed össze kéregetéssel, és úgy véli, aki Magyarországon marad, az „vagy hülye, vagy a családja miatt nem akar eljönni”.

Napi 30-50 euró nem kis pénz, felmerül tehát a kérdés, hogy ha ennyit össze lehet szedni, akkor miért nem bérelnek lakást és próbálnak meg előre lépni? Nos, egyrészt azért, mert ehhez 2-4 havi kauciót le kellene tenni, másrészt azért, mert a tulajdonosok sem feltétlenül lelkesednek az utcán élő leendő bérlőkért.

A teljes riportot az Abcúgon olvashatjátok el.

Idegesítő dolgok Ausztriában

Share.

About Author

Leave A Reply