Bécs a világ legélhetőbb városa

0

Első alkalommal lett európai a világ legélhetőbb városa az Economist listáján, és rögtön az osztrák főváros az. Mi több, Bécs mellett csak még egy európai város fért be a TOP10-be. Vajon hányadik lett Budapest?

Az Economist Intelligence Unit szokás szerint idén is 140 nagyvárost vizsgált, a sorrendet egyebek mellett a politikai és szociális biztonság, valamint az oktatás és az orvosi ellátás színvonala határozta meg. (Értelemszerűen a 0 az elviselhetetlen, a 100 az ideális szintet jelöli.)

A győztes Bécs az elérhető 100-ból 99,1 pontot szerzett, ezzel megelőzte a listát hét évig vezető, ám most 98,4 ponttal a második helyre szoruló ausztrál Melbourne-t és a japán Oszakát (97,7 pont).

A TOP10-et elnézve nem nehéz megállapítani, melyik a három legjobb ország a világon jelenleg: az egyaránt három várossal fent lévő Ausztrália (Melbourne, Sydney, Adelaide) és Kanada (Calgary, Vancouver és Toronto). Japán két nagyvárossal szerepel, Oszaka mellett még Tokió van a legélhetőbbek között.

KÜLFÖLDI MUNKÁRA VÁGYSZ? KATT IDE!

Bécs mellett még a dán Koppenhága fért be az európai városok közül a TOP10-be, méghozzá a kilencedik helyre. Érdekesség, hogy a legnagyobbat Manchester lépett előre, az angliai városnak 16 hellyel javult a helyezése, idén 35. a listán. Az Economist szerint ennek elsősorban a közbiztonság javulása az oka – jegyezte meg a EuroNews.

A legkevésbé élhető 10 város között 6 afrikai van, míg a lista utolsó helyezettje nem meglepő módon a háború sújtotta szíriai Damaszkusz.

Nem rossz Budapest helyezése (34.) sem, mást ne mondjunk, éppen csak Pittsburgh és Stockholm mögött, viszont Hongkong előtt található a magyar főváros, amely megelőzi Prágát (60.), Pozsonyt (64.) és Varsót (65.) is.

A TOP10

  1. Bécs 99,1 pont
  2. Melbourne 98,4
  3. Oszaka 97,7
  4. Calgary
  5. Sydney
  6. Vancouver
  7. Toronto
  8. Tokió
  9. Koppenhága
  10. Adelaide

5+1 mítosz az ausztriai életről

Share.

About Author

Leave A Reply