Bécs vagy Budapest – hol könnyebb az élet a számok szerint?

0

Az nem újdonság, hogy az osztrák főváros gyakorlatilag mindenben drágább a magyarnál, és az sem, hogy a fizetések is jóval magasabbak. Az viszont nagyon nem mindegy, hogy a kettő hogyan viszonyul egymáshoz, azaz a kérdés: a magasabb árakat ellensúlyozza-e a magasabb kereset?

Az mindenki számára egyértelmű, hogy Ausztriában magasabb az átlagkereset, mint Magyarországon. Ugyanakkor az is köztudott, hogy a magasabb fizetésekhez magasabb megélhetési költségek is párosulnak. A kérdés az, hogy keresnek-e annyival többet az emberek Bécsben, hogy könnyebben megéljenek, mint Budapesten. A választ persze az országok fejlettségi szintje közötti különbség alapján sejthetjük, érdemes megnézni, hogy a valós számok mennyire igazolják ezt a sejtést.

Az összehasonlítást a Portfolio gazdasági portál tette meg a Numbeo adatai alapján. (A Numbeóról annyit érdemes tudni, hogy egy olyan oldalról van szó, melyen városok megélhetési költségeit hasonlíthatjuk össze a felhasználók által feltöltött adatok alapján.)

A legfontosabb adat, ami az egész összehasonlítás alapjául szolgál, a bérszínvonal. Míg itthon a Numbeo alapján 173 ezer forintos nettó havi átlagkeresettel számolhatnak az emberek, addig ez a határ túl oldalán 585 ezer forint, vagyis közel 240%-kal magasabb.

A Numbeo számításai szerint Bécsben körülbelül havi nettó 500 ezer forintos jövedelemre lenne szükség ahhoz, hogy fenntartsuk azt az életszínvonalat, amit Budapesten 300 ezer forintból megengedhetünk magunknak.

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata, melynek célja Magyarország újratervezése. Te min változtatnál, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? Nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva! (Az első írások már be is érkeztek, ne maradj le te sem! A határidő június 19.)

Amennyiben az átlagos jövedelmi szintek arányából indulunk ki, aki Budapesten nettó 300 ezer forintot keres, az Bécsben ennél 240%-kal nagyobb keresetre (nagyjából 1 millió forint) számíthat, ami kétszer annyi, mint amennyi az életszínvonal szinten tartásához kellene. Ezt az arányosítást természetesen több szempontból is érdemes fenntartásokkal kezelni, de mindenképp érdekes következtetéseket lehet belőle levonni.

Az összes, Portfolio által kiválasztott termék / szolgáltatás esetében drágább Bécs, mint Budapest, azonban nem szabad elfelejteni, hogy eközben a helyi nettó átlagkereset nagyjából 240%-kal nagyobb a hazainál.

Tehát amennyiben a nettó átlagos havi jövedelemhez viszonyítjuk az élelmiszerek árát, akkor az esetek többségében jóval olcsóbb Bécs, mint Budapest.

Sör- és borkedvelők, valamint dohányosok számára még előnyösebb lehet bécsinek lenni, a fenti termékek ugyanis rendre mindössze 28%, 31% és 45%-kal drágábbak kint, mint a magyar fővárosban.

Bécs és Budapest pro és kontra

Share.

About Author

Leave A Reply