„Be kellene látni, hogy az orvosok elvándorlása nem megállítható”

3

Az orvosok elvándorlása megállíthatatlan, így hiába a több pénz, az nem jelent majd megoldást az orvosként egészségfejlesztésre szakosodott Márky Ádám szerint.

Márky Ádám sokáig gyermekszívsebész szeretett volna lenni, jelenleg az Amerikai Életmód Orvostani Társaság tagja és a Harvard Business School Sustainable Business Strategy képzés hallgatója.

A hvg.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy az orvosok elvándorlása nem speciálisan magyar jelenség és mint ilyen, nem megállítható.

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK A HATÁRÁTKELŐN

„A magyar orvos Angliába és Németországba megy, de ezekben az országokban is kevés az orvos, mert a német orvos meg Svájcba és az USA-ba. Nálunk az utóbbi időben ráadásul az egyre inkább teret hódító magánegészségügynek is elszívó hatása van” – hívta fel a figyelmet.

Márky Ádám szerint az egészségügy közös ügy, mindenki felelős a saját egészségéért.

„A magyar ember úgy gondolkodik, hogy ha megbetegszik, neki joga van az ellátáshoz, őt gyógyítsák meg. Ez könnyebb, mint megnézni, hogy ő mit tett, illetve nem tett meg azért, ne legyen beteg” – tette hozzá.

Márky Ádám szerint a magyar orvosi egyetemek fullon üzemelnek, amit csak bonyolít, hogy a külföldi munka és magánszektor elszívó hatása az egyetemi oktatók számát is csökkenti.

Határátkelő-vélemények a magyar hivatalokról

Share.

About Author

3 hozzászólás

 1. „A magyar ember úgy gondolkodik, hogy ha megbetegszik, neki joga van az ellátáshoz, őt gyógyítsák meg. Ez könnyebb, mint megnézni, hogy ő mit tett, illetve nem tett meg azért, ne legyen beteg”

  Kedves doktor úr, a betegség nem válogat. Azt lehet tenni, amit Pál Feri atya emlegetett a kiégésről, hogy meglegyen az átlag magyar egyorrú számára a napi, heti, havi, negyedéves, éves minimum, ami ahhoz kell, hogy ne menjen rá az egészsége a munkára. De ennyi. Ha valakinek már kicsi korában elveszik a kedvét a mozgástól, mert számára az a megszégyenülés terepe volt az iskolában, akkor nincs mit csodálkozni azon, hogy aztán felnőttként sem szívesen mozog. Folytassam? Ez nem Amerika, doctor.

  Az még rendben is volna valahol, hogy Nyugaton több európai országban is bizonyos önrészt kell fizetni az ellátáshoz, ami valahol valóban szimbolizálja a beteg felelősségének arányát, de bizonyos (kellően szigorú) feltételek teljesülése esetén ezt is el kell engedni, mert a szegény ember sem érdemli meg, hogy nyomorékként élje le a további életét, ha, teszem azt, eltörik a lába. Mert ma pl. a Közel-Kelet több országában ez a helyzet.

  Olyan embereket vágott agyon az ismeretségi körömben betegség, akik pedig világéletükben egészségesen éltek. A legjobb embereket vitte el a rák, nyomorította meg a szklerózis multiplex. Miről beszélünk? Miről? Nem várható el az, hogy egy hosszabb kórházi kezelés teljes költségét átvállalja a család. Magyarországon már megéltük a XIX. századot és a Horthy-rendszert is, amikor is egy családtag súlyos betegsége a család anyagi tönkremenetelét jelentette. A hálapénzt pedig börtönnel büntetném, mint Angliában, ahol ugyan hasonló problémákkal küzd az egészségügy, mint nálunk, de nem is kell odamenni dolgozni, jó hely Skandinávia, Hollandia, Belgium egy orvosnak. Fizessék meg a dokikat rendesen, legyen egy átlátható premizálási rendszer nagyműtétek esetére, lehessen értelmesen biztosítást kötni műhibaperre, adjanak pénzt továbbképzésre, ennyi. Ja, meg a leleteket, recepteket teljesen elektronizálni kellett volna már réges-régen. De nem, még mindig külön be kell menned a leletért, akkor is, ha járni sem tudsz. Hol van ilyenkor az e-mail? Otthon kinyomtatod a leletet, sőt küldjék is át egyből a szakorvosnak, sőt a patikába. Aztán a patikában, a szakorvosnál leolvassák a QR-kódot a receptről vagy a beutalóról, aztán szevasz, ha rendben van, kiadják a gyógyszert vagy mehetsz kezeltetni magad. Ez miért nincs még legalábbis ott, ahol én lakom?

 2. Toth Piroska on

  “„A magyar ember úgy gondolkodik, hogy ha megbetegszik, neki joga van az ellátáshoz, őt gyógyítsák meg. Ez könnyebb, mint megnézni, hogy ő mit tett, illetve nem tett meg azért, ne legyen beteg” – tette hozzá.”

  Hat ez mekkora hulyeseg! Mert az amerikai vagy a nemet ember nem ugyanezt gondolja?( remelem Marky doktor ur fizetos egyetemre jart , nem a mi penzunkon kepezte ki magat orvosnak es huzott el az orszagbol)

 3. Lehet menni. Csak akkor tessék leperkálni az 5-6 éves egyetemi képzésük TELJES költségét. only fair !!!
  Robotdokik megérkezéséig indiai és egyéb orvosokat addig is szívesen látunk, a hálapénz kizsaroló orvosbáró férgek nem is fognak hiányzani. Nézzük csak : zsarolás – kényszerítés btk., orvosi eskü megszegése, eltitkolt jövedelem ergo adócsalás, eghyáltalán az alapvető emberi etika / erkölcs semmibevétele.

  NE várjon szolidaritást az, aki maga sem vállal szolidaritást.

Leave A Reply