BBC magyarul a II. világháború után

0

Nemrégiben megemlékeztünk arról, hogy szeptember elején volt 80 éve annak, hogy elindult a BBC Magyar Adása. Az indulás a II. világháború kitörésének volt köszönhető, de mi történt 1945 után?

“A II. világháború után a britek nem rohantak neki a magyar koalíciós kormánynak, elfogadták a hivatalos szovjet magyarázatot, így a BBC-ben sem volt ellenséges hangú kommentár. Próbáltak szövetségesként viselkedni, aztán a helyzet élesedésével változott a helyzet.

Egészen 1948-ig szerves kapcsolat volt a Magyar Rádió és a BBC között, még a londoni olimpia közvetítésénél is volt együttműködés, a különböző kerekasztal-beszélgetéseken minden továbbin nélkül részt vehettek olyan magyarországi politikusok és közszereplők, mint Kéthly Anna vagy Kodály Zoltán, azaz ekkor még nem állt elő az a helyzet, hogy magyarországi közéleti szereplők nem beszélhettek a BBC-ben.

Az Osztály vezetését 1949-ben Rentoul Ferenc vette át Tarjány Györgytől. Bedolgozott még Mikes György és érkeztek érdekes emberek, például Luby Géza, a később a Szabad Európában szerepet játszó Urbán György, a volt Eötvös-kollégista Kanócz István és az Amerika Hangjától érkező Katona Pál, aki később Rentoul Ferenc helyettese lett, de csatlakozott Cs. Szabó László is.

Ekkor alakult ki az a gerinc, ami után évtizedekig meghatározta a BBC Magyar Adását.

Nyelvi ellenőrök még voltak és sok volt a központi anyag. De születtek humoros belső produkciók is, mint a Mikes György által írt Sztálin-tangó Dán Etelka előadásában.

A BBC Magyar Adása megtartotta azt a vonalat, hogy brit szemszögből nézte a külföldi eseményeket. Ezen a keményedő hidegháború annyiban változtatott, hogy ekkor jelent meg egyre több eredeti magyar anyag, kommentárok, kulturális tudósítások Cs. Szabó Lászlótól, Katona Páltól és másoktól.”

A teljes cikk az Itt London oldalon található.

Share.

About Author

Leave A Reply