Bajok vannak a gyerekek külföldre vitelével

0

Egyre több gyereket visznek jogellenesen külföldre, a sok hiányosság és bizonytalanság miatt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerint felül kellene vizsgálni az ezzel kapcsolatos szabályozást.

Mivel egyre több a jogellenes gyermekelvitel, ezért javítani kellene az érintett szülők tájékoztatásán és a szakértők felkészítésén. A jogszabályi környezet ugyanis meglehetősen ellentmondásos.

Murányi Fanni, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi főreferense szerint problémát jelent, hogy a nemzetközi sztenderdek nem állnak harmóniában a magyar jogszabályokkal.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

Murányi Fanni az InfoRádiónak azt mondta, a jogellenes gyermekelvitel olyan eset, amikor az egyik szülő a másik szülő hozzájáruló nyilatkozata nélkül viszi el külföldre a gyermeket. Ha a hozzájáruló nyilatkozat nem áll rendelkezésre, akkor azt a gyámhatóság pótolhatja, és akkor egy gyámhatósági eljárásra kerül sor.

Amennyiben egyik nyilatkozat sem áll rendelkezésre, akkor valósul meg a jogellenes gyermekelvitel.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi főreferense hozzátette, természetesen nem a rövid tartalmú, nyaralás céljából történő külföldi utazások esetében lehet a jogellenes gyermekelvitelről beszélni, hanem hosszabb ideig tartóknál, illetve akkor, amikor visszatartják a gyerek hazakerülését.

„Édesanyám sírva mondja, hogy nagyon hiányzom, de nem akarja, hogy hazamenjek”

(Fotó: pixabay.com/Tammydz)

Share.

About Author

Leave A Reply