Bajban a dánok, lelépnek a határátkelők

0

A dán munkaerőpiac nagyon erősen támaszkodik a közép-kelet-európai országokból érkezett munkásokra, így érthető módon rosszul érinti őket, hogy kimutatásaik szerint elkezdtek hazaköltözni a határátkelők.

A Bloomberg cikke azzal magyarázza a jelenséget, hogy a régióban javulnak az életkörülmények, így aztán egyre többen gondolkodnak el a hazaköltözésen, ráadásul sokan nem csak gondolkodnak rajta, hanem meg is lépik.

Ez jelentős kihívás elé állítja a már így is munkaerőhiánnyal küzdő dán gazdaságot, ahová 2013 eleje óta 80 ezer külföldi munkavállaló érkezett. Aminek egyik következmények az volt, hogy lenyomták a béreket, így az infláció csak 2 százalék volt, bár 4,5 is lehetett volna enélkül – mondta a Nordea vezető közgazdásza.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Helge Pedersen éppen Magyarországot és Csehországot hozta fel példaként, mint ahol mélyponton van a munkanélküliség. Eközben például Lengyelországban a fizetések az ezredforduló óta megduplázódtak. Erre pedig már a külföldön dolgozó kelet-európaiak is felfigyelnek.

A dán statisztikai hivatal adatai szerint a nettó migráció üteme látványosan csökkent Lengyelországból és Romániából.

„Amennyiben a kelet-európaiak hazamennek, akkor másokra van szükségünk, hogy átvegyék a helyüket. Ellenkező esetben rendeléseket fogunk veszíteni és ez az exportunknak fáj majd” – figyelmeztetett például Karen Haekkerup, a dán agrár- és élelmiszerügyi tanács tagja.

Majdnem tönkretettük az életünk

(Fotó: cmtcityringen.dk)

Share.

About Author

Leave A Reply