Bajba kerülhetnek az Ausztriában dolgozó ápolók

2

Nekimegy az adóhivatal az Ausztriában dolgozó külföldi ápolóknak, méghozzá arra hivatkozva, hogy az egyik ausztriai munkaközvetítő által a kórházakba küldött, vállalkozóként dolgozó ápolók valójában munkavállalók. A bíróság csütörtökön dönthet az ügyben.

Akár az egész osztrák ápolási piacot felforgathatja, ha a Bundesfinanzgericht (a Szövetségi Adóügyi Bíróság) február 19-én úgy dönt, hogy igazat ad az adóhivatalnak.

A Die Pressének nyilatkozó Christian Ebner szerint akár az egész ápolási piacot padlóra küldheti egy kedvezőtlen bírói döntés. A FreeMarkets.at nevű érdekképviseleti szervezet vezetője nem zárta ki, hogy amennyiben a bíróság az adóhatóságnak ad igazat, úgy a jövőben nem csak a kórházakban dolgozó, kiközvetített ápolóknak változik meg gyökeresen a helyzete, hanem a házi ápolóknak is.

Az alperes bécsi VisiCare abból él, hogy vállalkozói jogviszonnyal rendelkező diplomás ápolókat közvetít kórházaknak, ápolási centrumoknak, egyebek mellett bécsi, alsó-ausztriai, steiermarki intézményeknek.

A kiközvetített vállalkozók maguk fizetik az adókat és a járulékokat. A kórházak 24-27 eurót fizetnek értük óránként (összehasonlítva: alkalmazottaik 32-34 euróba kerülnek), a VisiCare pedig jutalékot kap.

A felperes bécsi egészségbiztosítási pénztár és az osztrák adóhivatal szerint viszont tulajdonképpen bújtatott munkaszerződésről van szó, hiszen a cég emberei ugyanúgy a kórházak eszközeit, berendezéseit használják, mint az adott intézmény dolgozói.

A VisiCare szerint viszont a náluk lévő személyzetnek nem a munkaviszony lényeges, hanem a rugalmas időbeosztás, nincsen szó folyamatos munkavégzésről vagy alkalmazotti viszonyról.

Az ügy azonban még ennél is komolyabb hullámokat vethet, ugyanis kedvezőtlen ítélet esetén előfordulhat, hogy a házi gondozók státusza is megváltozik és a családoknak kell majd őket munkaviszonyban alkalmazniuk, amit nyilván nem tesznek meg, ráadásul visszamenőleg is ki kellene fizetni utánuk az elmaradt járulékokat.

Share.

About Author

2 hozzászólás

 1. kicsit máshogy látom.
  nem a kizsákmányolt szlovák / román / magyar munkavállalók kerülhetnek bajba, hanem a rajtuk óriási pénzeket kereső közvetítők extraprofitja van veszélyben.

  egyben meglepő és szép példája annak, hogy az elöregedő országok egészségügye mindenütt fenntarthatatlan. az osztrák ápolási piac konkrétan három perc alatt összeomlana a vendégmunkások nélkül. itt még ugye van hová nyúlni (fillérekért dolgozó keleteurópai munkavállalók), de nemsokára ez se lesz.
  az osztrákoknak is csak nagyon csekély hányada tudja megfizetni a 3500 eurós havi díjat az öregotthonban.

  inkább lehetőség ez arra, hogy a durván kizsákmányolt (600 euróért robotoló) munkavállalók végre legalább az osztrák minimálbért megkaphassák.
  http://diepresse.com/home/wirtschaft/economist/4664509/Altenpflege_Werden-Slowakinnen-ausgebeutet

 2. Az Ausztriában dolgozó ápolók két hetet dolgoznak és két hétig otthon vannak,ezért kapják a 600 €-tEz a családokban napi 24 órás ápolókat érinti.Most azt olvastam a linkben megadott cikkben, hogy így duplájára nőne a keresetük, mert a két egymást váltó ápoló megkapná fejenként az 1200 €-t.2008 júniusától kötelező az ápolóknak kiváltani az osztrák vállalkozási engedélyt,most rájöttek,hogy inkább a család legyen a munkaadó. Úgy tudom, eddig is volt rá lehetőség, hogy a család foglalkoztassa az ápolót,és sok családban hozzájárulnak vagy teljes egészében megfizetik az ápoló biztosításait.Aki ügyes, az maga is talál munkát,agentúra nélkül, mert azok tényleg sokat legombolnak az ápolókról.Ha ez a tervezet tényleg megvalósul, akkor szerintem nagyon sok ápoló el fog jönni Németországból, ahol hasonló a helyzet, csak már egyre kevesebbet lehet keresni, mert sokan jönnek oda Lengyelországból,akik nagyon kevés pénzért is hajlandók dolgozni .

Leave A Reply