Babát várni Amerikában

0

Gyermeket várni, pláne elsőt, mindenhol nagy izgalom, különösen az külföldön és különösen az, ha határátkelőként még a teljes rendszert is tanulni kell hozzá – mint mai szerzőnk esetében az Egyesült Államokban. Zsófinak és a párjának ráadásul munka szintjén is volt köze az egészségügyhöz, de még így is érték meglepetések őket.

„Férjemmel több éve élünk az Egyesült Államokban és legnagyobb boldogságunkra idén végre szülők lehetünk. Mindezt azonban több év sikertelen próbálkozás előzte meg, aminek következtében sikerült megtapasztalnunk először az amerikai, majd a magyar lombikbébi program menetét. De erről majd egy következő posztban beszélnék.

A lényeg, hogy a lombikprogramnak köszönhetően tartunk ott, ahol most vagyunk; első babájukat nagyon boldogan váró, de az amerikai kacifántos egészségügyi rendszerben egyedül evickélő pár.

Fontos kihangsúlyozni, hogy Magyarországon mindketten az egészségügyben dolgoztunk az orvoseszköztechnológiai területén, majd itt az Egyesült Államokban férjem egy kórház beszerzési osztályán és a műtő berkeiben kapott vezető beosztást, én pedig az egészségügyi biztosítás területén lettem specialista.

Tehát egyikünk sem volt zöldfülű, az amerikai egészségügyi rendszerhez egyáltalán nem értő, mikor kvázi páciensként jobban belecsöppentünk az itteni egészségügybe.

Lengyelek mindenhol

Magyarországról tavaly novemberben eresztett utamra a lombik intézet, miután 6 hetesen megállapították az egészséges, erős szívhangot. Pár napra rá már engedélyezett is volt, hogy visszarepüljünk az Egyesült Államokba és az út bár hosszú volt, de teljesen rendben ment.

Mivel a tavalyi évben költöztünk át Chicagóba, így gyakorlatilag semmi ismeretségünk nem volt itt, nemhogy bejáratott szülész-nőgyógyászom. De mivel a lombikprogram előtt szükség volt a budapesti intézetnek hormonvizsgálatra, azt még itt kint csináltattam meg egy dél-amerikai doktornővel, úgyhogy úgy döntöttem, őhozzá fogok visszamenni a szülés kapcsán.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Ez egy nagy kórházon belüli praxis és mint később kiderült, egy lengyel vezető orvossal az élén. Chicagóról annyit kell tudni, hogy Varsó után a második legnagyobb lengyelek által lakott város, elképesztő lengyel kolónia épült fel itt az elmúlt évtizedekben.

Szóval a nőgyógyászati viziteknél eleinte mókás volt, hogy zsigerből Dobre-val üdvözölt a nővérke vagy Polish Borscht meg káposztasavanyító receptfüzeteket láttam megbújni a baba-mama magazinok közt a váróban, és a fél váró lengyelül beszélt körülöttem. De nincs is ezzel baj és ezért színes Amerika.

Saját egészségügyed menedzsere vagy

Első babáját váró kismamaként mondanom sem kell rengeteg kérdéssel érkeztem az első – és a további – vizitekre is. A dél-amerikai doktornő nagyon részletes volt az első két alkalommal és egyáltalán nem éreztem sürgetve magam.

Néha eszembe jutott Magyarországon egy-egy régebbi nőgyógyászati vizsgálatom (mikor nem magánrendelésre ment az ember) és a panaszfelvétel, fel-levetkőzés-vizsgálat nettó 5 perc alatt megvolt, mert kint még vártak vagy negyvenen a váróban utánam. Na ezt itt nem egyáltalán nem tapasztaltam.

Azt viszont érdemes tudni az itteni egészségügyről, hogy mivel abszolút piaci alapú, mindenki kvázi a saját egészségügyét menedzseli.

Kiindulási pontként meg kell nézni, melyik biztosítási társaság tagja az ember és aszerint választani orvost, klinikát, kórházat, amelyek azzal az adott biztosítási társasággal kapcsolatban állnak, különben nem lesz fedezve az ellátás és zsebből kell kifizetni az összeget (out of network).

A slusszpoén az egészben az, hogy hiába van a havi – a mi esetünkben – 300 dollár körüli egészségügyi járulék két főre, ez csak egy alap havidíj, amit fizetsz. Ha bármilyen egészségügyi ellátásra szorulsz, akkor el kell érned egy összeglimitet (nagyságrendileg 5000 dollárt), amit Te fizetsz és csak utána kapcsol be a biztosító, de utána is csak a felmerülő összegek 80%-át állja.

Persze ezek a számok egészségügyi csomagtól függőek, de az alapkoncepció nagyjából mindegyikben ugyanez.

Horrorösszegek és a Breaking Bad

Az egészségügy elképesztően drága. Ez az egyik rákfenéje. Mivel elmúltam 35, így például nekünk nem volt kérdéses megcsináltatni a 13. heti genetikai vérvételt, ami a Down-kór szűrés és egy genetikai szűrés egyben.

Felvilágosítottak, hogy ezt egyáltalán nem állja majd a biztosító, de azért a 2500 dolláros számla így is eléggé szíven ütött. Ez egy számla volt a sok közül és akkor még csak félidőnél sem jártunk.

Érdemes amúgy megnézni az AMC rekordnézettségű Breaking Bad sorozatát vagy a Shameless sorozat pár részét. Ezek kiváló humorral mutatják be a szomorú igazságot, hogy hogyan képes egy gigászi összegű orvosi számla miatt a tisztes családapa methamphetamine főző szakemberré válni, vagy a sürgősségi ellátást kifizetni nem tudó szegény chicagói család milyen elképesztő biztosítási csalásokra képes. Persze mondom, mindez tényleg nagyon jó humorba csomagolva.

Nincs szervezett betegút

A másik hibája a rendszernek, hogy egyáltalán nincs megszervezett betegút, az egészségügyi ellátás a’ la carte. Például az orvos elmondja, hogy a 12. héten ajánlott a Down-kór szűrés, de hogy elmész-e megcsináltatni, az már a Te választásod. Senki nem kötelez rá.

Gyakorlatilag itt végig lehetne simán csinálni egy terhességet a kötelező 5-6 ultrahang, genetikai vizsgálatok nélkül, nincs vezetett kiskönyv, stb. A szülésfelkészítői, szoptatási tanfolyamok információit kikutatni, beregisztrálni is magadnak kell, nem kapcsolódik az orvosi praxishoz.

Itt a praxisok specialitástól függően különálló egyéni vagy csoportos vállalkozások, teljesen függetlenül a kórházi rendszerektől. Az utóbbi 5-10 évben a kórházrendszerek megpróbálták felvásárolni ezeket az orvos praxisokat, váltakozó sikerrel. Ezzel próbálják kontrollálni a betegutat.

Ha kontrollálják az orvos specialistát azzal kontrollálják a referálást is az anyaintézménybe. Pont ezek a különálló ellátó szervezetek miatt kap az ember például szülés után külön számlát az orvos praxisától, a laborból és a kórházból, altatóorvostól (bármilyen fájdalomcsillapítás esetén) amennyiben ezek a felek nem a kórház alkalmazásában állnak. A több helyről jövő számlákon kiigazodni nagyon frusztráló tud lenni.

Időközben az is kiderült, hogy a doktornő nem tudja-szokta garantálni, hogy ott tud lenni a szülésnél és mivel a praxis 2 orvosból és 3 szülésznőből áll, akik szerencsére eddig nagyon szimpatikusak, de minden vizitnél máshoz osztanak be, hogy mire eljön a nagy nap „vetésforgóban” kvázi mindenkivel találkozzak.

De addig még van pár hónapunk. Folyt. köv.”

Addig is ha valakinek kérdései vannak az amerikai bevándorlással, élettel kapcsolatban, érdemes körülnézni a Facebookon, ahol például a Bevándorlás Amerikába csoport szuper infókkal szolgál.

Terhesség és szülés Németországban

(Fotó: pixabay.com/tasha)

Share.

About Author

Leave A Reply