„Azt hittem, utálni fogom Bécset”

0

Oxfordban szerzett gyógyszerész diplomát, majd új lehetőségek után kutatva végül Bécsben kezdte el a PhD-t. Gábor története azonban nem csak ezért érdekes, de azért is, mert saját bevallása szerint soha nem gondolta volna, hogy egyszer Ausztriában él majd.

„Azt hittem, utálni fogom Bécset. Egyébként is, Oxfordhoz képest, ahol diplomáztam, visszalépésnek tűnt, hogy ide jöttem PhD-zni. Az egyetemen kérdezték is, miért őket választottam, és én is azt gondoltam, nem ez lesz az igazi. Amúgy anyagi oka volt. Angliában fizetős helyem lett volna, Bécsben viszont ösztöndíjjal tanulhattam” – mesélte Gábor az Indexnek.

Soha nem gondolta, hogy egyszer Ausztriában él majd, tanulmányait is angolul folytatja. Aztán ahogy telt-múlt az idő, nagyon megszerette az osztrák fővárost.

AUSZTRIAI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

„Nem véletlenül ez a világ legélhetőbb városa. Imádom” – mondta, hozzátéve, hogy a megélhetés is jóval olcsóbb Bécsben, mint volt Oxfordban, ahol 6 négyzetméteres, penészes szobát bérelt 800 fontért. Ugyanezért Bécsben kétszobás lakást bérelhetne.

Mivel a PhD munkaviszonynak számít, Gábornak kezdetben kb. 1500 eurós ösztöndíja volt (itt is van 13.-14. havi juttatás), aztán úgy hozta az élet, hogy a disszertációját már az egyetemen kívül, hivatalosan munkanélküliként adta be.

Most munkanélküliként ezer eurót kap fél évig, de egyedülállóként ebből is kijön az osztrák fővárosban, miközben persze javában állást keres – elsősorban Bécsben, de akkor sem fog kétségbe esni, ha másik városba vagy országba veti a sorsa.

Azon komolyan nem gondolkodott még el, hogy esetleg visszatérne Magyarországra.

Elképesztő munkaerőhiány van az osztrák hüttékben

Share.

About Author

Leave A Reply