Azok mennek el, akiknek maradniuk kellene

2

A kivándorlás egyik jellegzetessége, hogy többségükben a fiatalok mennek külföldre, márpedig éppen ők azok, akik egyrészt adót és járulékot fizetnek, másrészt gyermekeket vállalnak. Hiányuk Magyarország jövőjére nézve sem túl biztató.

Vegyük példának Németországot, már csak azért is, mert a helyi statisztikai hivatal (Destat) elég részletes adatokkal rendelkezik. Ezek szerint 114 ezer olyan férfi és 78 ezer nő él jelenleg Németországban, akik Magyarországon születtek. Közülük nagyjából minden második (95 ezer fő) hivatalosan egyedülálló, 64 ezren pedig házasok.

A Destat adataiból az is kiderül, hogy a legtöbb magyar Bajoroszágban él, ott majdnem 70 ezret mér a hivatalos statisztika. Mellette Baden-Württenbergben mondható jelentősnek a magyar populáció, ott majdnem 48 ezren élnek. A harmadik helyre pedig Nordhein-Westfalen került a tartományok rangsorában, ott is több mint 20 ezer magyart regisztráltak.

A magyar szempontból különösen kiábrándító adat az, hogy a majdnem 200 ezer németországi magyar átlagéletkora 36,3 év, az ottani magyar populáció fele 25-45 év között van, ami például a gyermekvállalás szempontjából a legtermékenyebb kornak felel meg – írta a Portfolio.

A Németországban élők összetétele eltolódott a fiatalok irányába, amiben persze szerepe van annak is, hogy az uniós csatlakozást követően hét évig még bizonyos korlátozások voltak érvényben, csak 2011 májusa óta lehet korlátlanul munkát vállalni az országban.

Te is külföldre mennél, de még nincs állásod? Válogass nálunk közel 1000 ajánlat közül!

De az magyar szempontból mindenképpen tragikus, hogy éppen a legfiatalabb, legtermelékenyebb korosztály vándorolt ki. Sokat elárul a magyarok kivándorlásáról, hogy a 192 ezer németországi magyarból 6300-an már ott születtek, közülük majdnem 4400-an az utóbbi hat évben.

A német munkaerőpiac 2011-es megnyitása után hamar felfutott 40 ezerre az első alkalommal regisztrált magyar bevándorlók száma, majd onnan lassan kezdett csökkenni. Ezzel párhuzamosan viszont egyre több magyar gyermek születik az országban, 2012 óta ez a szám megnégyszereződött, így tavaly már 1600 felett volt.

A bevándorlás 2016-ban egy év alatt majdnem 10 ezer fővel hizlalta a németországi magyarok számát, hiszen közel 35 ezren léptek be az országba újonnan, miközben közel 23 ezer magyar elköltözött. Ez egyben azt is jelenti, hogy viszonylag gyorsan cserélődik az ottani magyar populáció a statisztika szerint.

Mindezeken felül egy év alatt a természetes gyarapodás mintegy 1300 fő volt. Ez szintén jól jelzi a kivándorolt magyar népesség összetételét, hiszen ezzel párhuzamosan itthon negatív a tendencia, vagyis évről évre fogy a népesség.

Egyébként a németországi magyarok természetes növekedése is azt támasztja alá, hogy demográfiai szempontból a legtragikusabb a kivándorlás, hiszen azok mennek el, akik családot alapítanak.

Vagyis az egyébként népességcsökkenő trendben lévő Magyarország pont abból a demográfiai csoportból veszít, amelyik gyarapodik. Tavaly egyébként itthon is mérséklődött a természetes fogyás, a 2015-ös több mint 40 ezer főről 33 800-ra.

Share.

About Author

2 hozzászólás

 1. A némettudásomat BP-n egyik nagy üzleti szerviz központ, (vmi SSC volt a neve), 2-3 éve netto 230e Ft- ra értékelte (le) cégen belüli váltás esetén lett vna, angol mellett persze.
  Azonnal otthagytam őket, mert itt kint AT-ben 2,5 × többet keres nettóban már a sima Gastromitarbeiter.
  És a megélhetési ktg ek (inklusive lakbér) csak 1,5 × magasabbak. (a termékek minőségéről im Allgem. nem is szólva.)

  Szóval erről ennyit. A pesti multik (számvitel, IT, …bármi), amiben “German Speaking” van,
  Vagy: Nettó 580 ezer kezdőfizetést megadnak most azonnal,,
  Vagy: Lehúzhatják a rolót!
  Pá-pá! több embert nem zsigereltek ki!

 2. nincs azzal egyébként nagy baj, ha kint születnek. megtanulnak magyarul a kint születettek is.
  A stuttgarti magyar klub pl. nagyon összetartó, erdélyi, délvidéki-, felvidéki magyarok, és hazai honfitársak.
  Csík zenekar, népviselet, néptánc, finom ételek, falatok, gute Laune, Volkskultur.
  (de minden más nemzetiség ugyanígy összetart kint, a bosnyákok, a szerbek, románok, stb. ez teljesen természetes)

Leave A Reply