Az új japán szupervonat

0

Még 2016-ban történt, hogy felkérés érkezett a japán Szedzsima Kazujóhoz, aki történetesen egy világhírű tervező, hogy ugyan álmodjon már meg egy olyan vonatot, amilyet még nem látott a világ. Mit mondjunk, megálmodta…

A feladatot mindenesetre olyan komolyan vette, hogy a Sebu vasúttársaság most mutatta be az első képeket. A koncepció lényege, hogy Szedzsima Kazujo olyan vasúti kocsikat akart megalkotni, melyek egy nappali szoba érzetét hozzák vissza.

Az érzetet csak erősítik a hatalmas (1,350 mm x 1,580 mm) ablakok. A külső festés különleges alumínium alapú, míg odabent arra figyeltek, hogy az utasok minél jobban el tudjanak lazulni utazás közben.

Mondjuk arról nem vagyunk meggyőződve, hogy az elsőre kissé sajátosan sárga ülések ezt mennyiben segítik, ám a színtől eltekintve minden más szuper. Az üléseket (foteleket?) úgy alakították ki, hogy körbeöleljék az utas testét, a fej- és a kartámla is állítható.

A hatalmas ablakokat már említettük, a fehér belső festés pedig csak erősíti a tisztaság esztétikáját.

Mivel japán mércével mérve sem hétköznapi vonatról van szó, a mindig kényes pontnak számító mellékhelyiségre (helló, MÁV!) is külön figyelmet fordítottak, amennyiben multifunkcióssá alakították, így például gyereket is lehet pelenkázni benne, a női mosdóban pedig hatalmas tükör segíti a toalett tökéletes helyreállítását.

Japánról lévén szó talán említenünk sem kell az ingyenes wifit és a 60 centi átmérőjű monitorokat, melyeken négy nyelven (a japán mellett angolul, koreaiul és mandarinul) tolják az infókat.

Újrahasznosított olimpia

Share.

About Author

Leave A Reply