Az őrült kaland

0

A görög népszavazás a kormány győzelmét hozta, amennyiben a görögök (61,3 – 38,7 százalékos arányban) nemet mondtak a hitelezőkkel való újabb megállapodásra. Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter lemondott, lássuk, az MTI összeállítása szerint hogyan reagáltak minderre a fontosabb európai lapok!

Les Échos (francia)

„A nem, amely megrázza Európát” – írta a vezető francia gazdasági lap, amely szerint a végeredmény politikai diadal ugyan Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök számára, de az ismeretlenbe taszítja Görögországot, amelyet az euróövezetből történő kilépés és a bankcsőd veszélye fenyegeti.

Le Figaro (francia)

„Görögország hatalmas lépést tett az eurózóna kijárata felé” – írja a konzervatív lap, hozzátéve: „A referendum veszélyeivel szembeni ünnepélyes figyelmeztetések semmin nem változtattak: a görögök követték Cipraszt az őrült kalandba”.

A lap szerint „a görögök a végsőkig az összetűzést szeretnék, ami az ismeretlenbe való ugrás előjátéka”, mindez ugyanakkor „az ő demokratikus választásuk, amelyet tiszteletben kell tartani”.

Libération (francia)

A baloldali újság címlapján „Zeusz nemet mondott” felirattal jelent meg. „El akarunk-e egy népet taszítani, amely a szenvedésével legitimizálta a lázadását? Meg akarjuk-e szakítani az egységes Európa álmát, amelyet a humanista értékekre építve a háború óta több generáció képviselt?” – teszik fel a kérdést.

„Most a megszorítás és a politikai szétesés között kell választani” – írja a lap, hozzátéve, most az a kérdés, hogy „az európai vezetők megmentik-e Európát”.  A főszerkesztő szerint a görögök most végre megmutathatnák, hogy valódi adórendszert szeretnének, az európaiak pedig „végre elismerhetnék hivatalosan, hogy az egész kontinensre rákényszerített túl durva megszorításnak olyan katasztrofális politikai következményei lettek, mint a görög nem”.

Financial Times (brit)

A brit pénzügyi lap szerint a Sziriza párt vezette kormány katasztrófába vitte Görögországot, hiszen a népszavazási eredmény után Görögország arra ítéltetett, hogy hosszú évekre Európa gyámsága alatt éljen, csakúgy, mint annak idején Bosznia-Hercegovina vagy Koszovó.

A Sziriza vezetése az összes többi euróövezeti országot maga ellen fordította. Nem akármilyen eredmény egységbe terelni Európa civakodó politikusait – elég csak a menekültválsággal kapcsolatos dühödt vitára gondolni -, Ciprasznak és kollégáinak azonban ez is sikerült, ám ezzel katasztrófát zúdítottak országukra – áll a Financial Times kommentárjában.

Corriere della Sera (olasz)

A legnagyobb példányszámú olasz napilap úgy vélte, 5 év pénzügyi agónia után a Ciprasz vezette Görögország a legnagyobb törést okozta az európai integráció 65 éves történetében.

„Görögország pofont adott a szabályok Európájának (…)”, de ezzel Athén még inkább egyedül maradt kiszámíthatatlan távlatokkal. A közös európai lakásban az EU és Athén „különélőként” lakik mostantól együtt.

La Repubblica (olasz)

A balközép lap úgy látta, a görög népszavazás politikai üzenet, amelyre Európának politikai választ kell adnia. A legsúlyosabb hiba az lenne, ha Athén sorsáról ismét az Európai Központi Bank és Nemzetközi Valutatalap döntene, márpedig az újság szerint Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő hétfői párizsi találkozója pont erre utal.

A La Repubblica szerint Görögország lett az EU-ellenes bal- és jobboldali pártok példaképe, amely “értelmezhetetlen és hibrid Európát” teremtett.

Der Standard (osztrák)

Az osztrák lap szerint Görögországnak újrakezdésre van szüksége, ehhez a népszavazás mutatja az irányt. A referendum emlékeztető Európának, hogy számos dolog tönkrement az utóbbi hetekben, ehhez mindkét oldal hozzátette a magáét – olvasható.

A nemzetközi szervezetek által sürgetett intézkedések nem hoznak nagyobb eredményt akkor sem, ha minden áron véghezviszik őket.  A „nem” kimondása azonban nem elég – sem Brüsszel, sem Athén számára – vélik, hozzátéve: a radikálisan baloldali Sziriza pártszövetségnek is asztalra kell tennie egy javaslatot.

Die Presse (osztrák)

A szintén osztrák újság úgy véli, vagy Görögországnak kell bevezetnie olyan strukturális lépéseket, amely eredményeképpen középtávon lábra tud állni az ország, vagy az eurózóna országainak kell meglátnia, hogy miképpen tudják a lehető leggyorsabban és a károk minimalizálásával megoldani a helyeztet.

A Die Presse kommentárja úgy látja, a korrupcióval és a protekcióval átitatott állam következmény nélküli fenntartása nem opció.

Share.

About Author

Leave A Reply