Az ország, amelyik határátkelésre tanítja lakóit

0

Nem minden ország akarja kiátkozni a határátkelőit, akad olyan is, ahol állami programokkal készítik fel őket arra, milyen is az élet külföldön és hogyan kell minél könnyebben beilleszkedni. Pedig ez az ország Ázsia egyik leggyorsabban fejlődő gazdaságával dicsekedhet.

Hiába hasít a fülöp-szigeteki gazdaság, a lélekszám még ennél is gyorsabban nő, aminek következtében egész egyszerűen nincs elég munka az országban. Így aztán a kormány minden évben emberek ezreinek tanítja meg szervezett keretek között, hogyan is váljanak minél sikeresebb határátkelővé.

A manilai Háziasszony Akadémián például mindent tanítanak, amit egy háztartás vezetéséről tudni kell, legyen az konyhai munka, vagy bármi egyéb teendő.

A helyszín a BBC tudósítója szerint olyan, mint egy szappanopera forgatási helyszíne, a konyhától a nappalin át minden helyiséget megépítettek, ami egy gazdagabb házban megtalálható.

Az alagsorban osztálytermek vannak, itt tanítják a leendő háztartási alkalmazottakat a higiénés dolgokra, a pénzzel való helyes bánásmódra (!), valamint a tiszteletteljes viselkedésre.

Mindezt az állam finanszírozza, évente több tízezer háziasszonyt, sofőrt, szerelőt, kertészt képeznek az ilyen és ehhez hasonló iskolákban. Ők egytől egyig abban a reményben érkeznek ide, hogy a megszerzett tudást külföldön hasznosítják majd.

(fotó: BBC)

(fotó: BBC)

A fel nem tett kérdésre az a válasz, hogy az állam számára is tiszta nyereség a dolog: a lassan tízmilliós fülöp-szigeteki határátkelő közösség ugyanis pénzt küld haza, ami életbevágóan fontos a gazdaságnak. Másfelől hiába fejlődik robbanásszerűen az ország, ha egyszerűen a lélekszám még annál is gyorsabban (évente 2 millió fővel!) nő.

„Nincs más választásunk, mint külföldön munkát vállalni” – mondta például az egyik résztvevő a BBC-nek. „Van egy kisbabám, akiről nem tudok gondoskodni. Abból a pénzből, amit Kuvaitban kereshetek, az édesanyám fel tudja majd nevelni” – tette hozzá Evelyn.

Sokan vannak hozzá hasonló helyzetben, sokaknak kell szembenézniük azzal, hogy évekre elszakadnak a családjuktól, a gyerekeiktől, alaphelyzetben ugyanis három évre kell aláírniuk a szerződést.

Share.

About Author

Leave A Reply