Az Ördög lélegzetelállító üstje

0

Bañost szinte minden Ecuadorba látogató turista felkeresi. A városban bandukolva nehéz megérteni, miért, de ha az ember nyeregbe pattan és végigbiciklizik a Pastaza-folyó völgyén, akkor a sok külföldi jelenléte indokolttá válik – derül ki Endre posztjából.

„A városka nem sokat változott az elmúlt években, csak mintha tisztábbak lennénk az utcák. Lehet, mindez csak az éppen aktuális kampányidőszak eredménye (pár hét múlva választások lesznek az országban), de az ok végülis mindegy. A lényeg, hogy ezúttal nem kell minden sarkon szemeteszsákokat kerülgetni.

Bañosba a helyiek a fürdő és a klíma, a turisták pedig a táj és a vízesések miatt érkeznek. A Pastaza-folyó völgyén már számtalanszor végigutaztam, és biciklivel is megtettem a távot jó párszor, de megunni soha nem tudtam.

A csapattal is kétkeréken tervezzük felfedezni a környéket, de nehéz az indulás, mert a biciklibérlés nem megy könnyen. Bár két ember foglalkozik velünk, képtelenek kilenc működőképes biciklit összeválogatni. Vagy a fék rossz, vagy nincs rajtuk pedál, esetleg a kerék lapos, máskor a váltó hibás. Másfél óra szerencsétlenkedés után végre nekiindulunk. (…)

Mostanra a bicikliutat kivezették az alagutakból, így sokkal biztonságosabban lehet tekerni, bár az egyetlen, kizárólag kétkeréken közlekedőknek fenntartott járat azért így sem veszélytelen.

2013-ban majdnem átrepültem a támfalon, mert a tök sötét alagút egy derékszögű kanyarban végződik, a fény pedig – ha süt a nap – annyira elvakítja az embert, hogy semmit nem lát. Ezúttal szerencsére nem tűz a nap, így senkit nem ér baleset. (…)

Az utolsó vízesés, amit útba ejtünk, a Pailón del Diablo, vagyis az Ördög üstje. Lévén ez a Baños környéki vízesések legismertebbje, rengeteg a turista. Ahhoz, hogy bemásszunk a zuhatag mögé, vagy húsz percet állunk sorba, közben élvezzük a víztömeg által keltett ködszitálást.

A tömeg ellenére el kell ismerni, hogy a Pailón del Diablo valóban lélegzetelállító. Bár nyilván van nála szebb az országban, az egész napos tekerés miatt mégis egyértelmű highlightja az országnak.

És ha már a highlightok… Mindenki, aki ellátogat Bañosba, tiszteletét teszi a Casa de Árbolnál, egy fára épített kilátónál, amiről Ecuador legnagyobb hintája lóg alá. No, a Casa de Árbolt nem a hinta miatt kell felkeresni, hanem a kilátás miatt, ami – ha tiszta az idő – egészen káprázatos.”

A teljes posztot rengeteg csodás képpel itt találod.

Élet a német vágóhidakon: „Nem vesznek emberszámba”

Share.

About Author

Leave A Reply