Az olcsó húsért is sokat dolgozik a magyar

0

Régóta tudjuk, hogy nem az számít, mennyibe kerül mondjuk egy kiló hús valahol, hanem az, hogy mennyit kell érte dolgozni (és fordítva, a fizetésnek is csak úgy van értelme, ha tudjuk mellé a megélhetési költségeket). Így aztán nem meglepő, hogy hiába Svájcban a legdrágább a hús 52 ország közül, ha egyszer minden különösebb gond nélkül megveszik. Eközben Magyarországon…

A Caterwings 52 országra vonatkozó felméréséből ugyanis az derült ki, hogy messze Svájcban a legdrágább a hús, legyen szó marháról, csirkéről, sertésről, halról vagy bárányról, a magasabb fizetések miatt viszont ez nem olyan megterhelő a helyiek pénztárcája számára.

A helyi bérek függvényében Dániában lehet a legolcsóbban húshoz jutni, Magyarország a relatíve alacsony árak ellenére a középmezőnyben helyezkedik el.

Külföldi munkák százai egyetlen kattintásra a Határátkelőn!

A Caterwings a húsok árát a helyi minimálbérrel, illetve meghatározott minimálbér hiányában a képzetlen dolgozók átlagbérével vetette össze – írta a Portfolio.

Az adatgyűjtést az országok legnagyobb városaiban végezték, kritérium volt, hogy ezekben a városokban éljen a lakosság legalább 25%-a, növelve ezzel a tanulmány pontosságát.

Az összes húsfajta átlagárát tekintve – abszolút értelemben – Svájcban lehet a legdrágábban húshoz jutni: a globális átlagár közel másfélszereséért. A vizsgált 52 országból Ukrajna a legolcsóbb, ahol az egész világra számolt átlagár mindössze 48%-ába kerülnek a húsok. Ebben a tekintetben jól áll Magyarország is, hiszen közel 37%-kal olcsóbb, mint a globális átlag.

Viszont a magas kereseteknek köszönhetően a skandináv országokban, azok közül is Dániában lehet a legkevesebb munkaórával egy kilogramm húshoz jutni.

Hiába Svájcban a legdrágább az összes húskészítmény, munkaórára átszámolva így is kevesebbre jönnek ki, mint Magyarországon.”

Share.

About Author

Leave A Reply