Az olasz espresso titka

0

Idén 135 éves az espresso, ami az olaszok kedvenc kávéja. Eredete Torinóhoz köthető, ott találták fel ugyanis azt a gépet, ami nélkül nem lenne ez a különlegesség – írta Olaszmamma.

„1884-ben a torinói Angelo Moriondo készítette el a világ első espressóját. Moriondo egyébként főként likőr-és csokoládégyártással foglalkozott. Ne feledjük el, hogy a likőrök mindig is nagyon fontos szerepet játszottak Torinóban, elég a Martinire gondolni.

Ami pedig a csokoládét illeti, szerintem itt a legfinomabbak egész Olaszországban. Szóval Moriondo apja alapította a „Moriondo & Gariglio” csokoládégyárat, ami egyenesen a Savoyai királyi háznak szállított.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Moriondo vállalkozásai közé befért egy szálloda igazgatása is, övé volt a Grand-Hotel Ligure az abszolút belvárosban, de egy bárt is vezetett a központban. A bárban mozogva rájött, hogy muszáj valamit kifundálni a kávéfőzés folyamatának felgyorsítására.

Így született az új, zseniális masina, amely felforralta a vizet , ami aztán a kávéval teli tartályba jutott, és amivel két perc alatt tíz csésze kávét lehetett elkészíteni. (…) Az espresso nevet a készítés gyorsaságára utalva kapta. (…)

Moriondo nem helyezte kereskedelmi forgalomba a gépet, csak saját üzleteiben használta azokat. A milánói Desiderio Pavoni volt az, aki az 1900-as években megvásolta a szabadalmi jogokat és elkezdte a kávéfőző gépek sorozatgyártását, ami hatalmas sikerhez juttatta.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Tíz dolog, amire Olaszország tanított

Share.

About Author

Leave A Reply