Az ismeretlen Las Vegas

0

Pár hónappal ezelőtt olvashattátok Juditék történetét, akik egészen furcsa kacskaringóval jutottak el Las Vegasig. Az akkori poszt inkább az útjukról, mint a városról szólt, meg is kértem, hogy írjon arról, milyen az élet az egyik leginkább ikonikus, ugyanakkor talán leginkább félre is értett amerikai településen, amiből a legtöbben talán csak a csillogást látjuk. Most ez a poszt következik, ráadásul egy újabb fordulattal.

„Ismételten jelentkezem a világ szórakoztatóiparának központjaként ismert Las Vegas-i bejegyzésemmel. Határátkelő kérésének megfelelően igyekszem a város és körzetének egy másik arcát bemutatni mindenféle érzelemmentességet beiktatva, bár ez utóbbi nem lesz egyszerű.

Időközben elhagytuk a családdal a várost, igen, 5 év után (végre) sikerült elköltöznünk. Nem is akárhová, hanem Alaszkába, de ez már egy másik bejegyzés témája lesz a közeljövőben.

Las Vegas és körzete sokkal több, mint ahogyan sokan gondolnák. A turisták többsége valószínűleg nem igazán lát sokat a városból a Strip, azaz a Las Vegas Blvd környékén és a város közelében lévő turistalátványosságokon kívül.

Az egész agglomeráció közel 3 millió lakosának nagy része a mindennapjait a város más részén éli, hacsak nem a turistaattrakciók adják a mindennapi kenyeret a számukra.

Nekem is volt szerencsém vagy éppen szerencsétlenségem dolgozni a Strippen, mondanám, hogy élveztem, de nem olyan volt, mint amilyennek elképzeltem, egyszerűen nem nekem való.

Bővülő város

A város folyamatosan bővül mind az építkezések, mind a lakosságát számát tekintve. Számos új lakópark és lakóházak sokaság épül, igen vonzóvá téve a beköltözés lehetőségét.

A külcsínre tényleg nagyon adnak, így nem csoda, hogy csak a völgyet körülvevő hegyek szabnak gátat ennek a folyamatnak. A jelek szerint a város vezetése teljesen a haszonra hajtva támogatja ezeket a projekteket.

KÜLFÖLDI ÁLLÁSLEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Mint mindennek, ennek is van pozitív és negatív oldala. Az amerikaifutball helyi csapata, a Raiders stadionja gőzerővel épül, a Golden Vegas Knights jéghoki-együttes nagyon jól teljesít, és akkor még nem is említettem, hogy a soccert (azaz az európai focit) is népszerűsíteni akarják.

A tavaly októberben történt mészárlás (2017. október 1-jén egy férfi tüzet nyitott egy Las Vegas-i kaszinóhotel 32. emeletéről a lent zajló countryfesztiválra, rengeteg volt a halott és a sebesült – HÁ) úgy érzem, már a múlté, habár sosem feledjük sokan, főleg azok, akik hozzám hasonlóan a családom egy részével aznap ott voltam.

Parkok és tavak

A város különböző részein számos park található, ahol sportolásra és sütögetésre is van lehetőség. Az új lakóövezetek mellett főleg sok nagyon megkapó új, játszótérrel felszerelt mesterséges zöldövezetet alakítanak ki pálmafákkal és egyéb beültetett növényekkel, persze a kövek így sem maradhatnak el.

Az időjárás azonban körülbelül májustól októberig gátat szab a kintlétnek, annyira extrém meleg tud lenni. A 35-44 Celsius fok miatt még éjjel sem nagyon tud lehűlni a levegő.

Van pár olyan rész, ahol mesterséges tavakat hoztak létre, azok köré építve a házakat. Pár ezek közül nekünk is a kedvencünk volt. A Lake Las Vegast egyszerűen nem szabad kihagyni! Kis érdekesség: Celine Dion Las Vegas-i háza is ott található.

A Desert Shores a másik ilyen, tavakkal körülvett mondhatni városrész, a vízen kis hajókkal, csónakokkal lehet élvezni a nyugalmat.

Ami elmondható, nagy igazság a várossal kapcsolatban, hogy minél közelebb költözöl a hegyekhez, annál szebb és nyugodtabb környezetben érezheted magad. Nekünk volt részünk öt év alatt a város számos részén élni, e révén sok kapcsolatot kiépíteni, és sokkal otthonosabban mozogni.

A pénz beszél

Sajnos azonban az egész városra igaz, hogy a pénz beszél. A város vezetésétől kezdve az emberek hozzáállásáig… Volt részem, ahogy én hívom, real people, igaz embereket megismerni és sok segítőnk is akadt, akik a nehéz helyzetekben ott voltak, de összességében az egész légkör és az emberek is abszolút nem illettek a profilunkba.

Az emberek jönnek és mennek, ez az itt élőkre is igaz, a városban hatalmas százalékban vannak a bérlemények, a tulajokat ezzel olyan helyzetbe hozva, hogy a bérleti szerződésekből jól nem fogsz kijönni, az én tapasztalatom szerint a helyzet egyre rosszabb lett az évek alatt.

Sajnos a hosszabb távon itt lakók sem veszik a fáradtságot, hogy mélyebben megismerjék a másik embert. A többség még a saját szomszédját sem ismeri, és ha hazaér, az első dolga, hogy minél előbb beslisszoljon a házba – többnyire a garázson keresztül.

A problémát valószínűleg az is okozza, hogy rengeteg különféle, az Egyesült Államok és a világ számos területéről származó ember él Vegasban. Van, aki ebben latja a szépségét, de az igazi integráció mintha nem igazán működne.

Állami adó nincs, de…

Nevada egyike azon államoknak, ahol nem kell számolni az állami adóval, azonban ez visszaüt a hétköznapok más területein. Más államokhoz képest a gépjármű regisztrációs díja például irdatlan magas.

Hogy konkrét példát is hozzak, egy 2017-es V8-as Nissan Titan éves regisztrációja több, mint 600 dollár.  Ez az összeg minimálisan csökken éves szinten és körülbelül az első 4 év után számítható kissé konszolidáltabb éves díj.

A másik jó példa a vállalkozói engedélyek éves díja, ami egy kft. esetében borzasztó magas, 450 dollár. Az ingatlanadó attól függ, merre található az ingatlan, de nem úszható meg évi 1500 dollár alatt.

Úgy vettem észre, hogy a helyi adók és a boltokban az árak után fizetett úgynevezett sales tax-szel próbálnak meg ugyancsak bevételt szerezni. A benzin ára is az országon belül az egyik legmagasabb, lévén az állam a nyugati régióhoz tartozik.

A megvaduló emberek

A helyiek vezetési stílusa igen sok kívánnivalót hagy maga után. Sose volt balesetem, de állítom, hogy csak rajtunk múlt. Életemben nem nyomtam ennyiszer a dudát, hogy elkerüljem a baleseteket.

Az emberek az utakon is megvadulnak, szóval aki Vegasba látogat és vezetésre adja a fejét, netán hosszabb időre érkezik, készüljön fel arra, hogy látni fog furcsaságokat.

Nincs túl sok rendőr, a tavaly őszi események után elkezdtek erőket átcsoportosítani és szinte minden hónapban közzétesznek betöltendő állásokat, de a mérce magasnak bizonyul.

A bűnözési ráta egyre magasabb, ami egy növekvő városban még érthető, de sajnos a bűncselekmények is egyre brutálisabbak. Munkám révén volt részem látni, milyen bűncselekmények fordulnak elő nagy arányban, és nem volt túl rózsás a helyzet.

Ragyogó külső, belső tartalom nélkül

Összességében a város sokat mutat kifelé, de mi nem igazán láttuk, hogy mögötte lenne igazi tartalom is. Nagy fel van pörgetve minden, és őszintén szólva ha épeszű ember is voltál, állítom, hogy ha hosszú távon élsz Las Vegasban, jó eséllyel átragad rád mindez és teljesen kifordulsz önmagadból. Ez volt az egyik oka annak, hogy évek óra kerestük a kiutat és idén bele is vágtunk.

Nem kívántam igazán mást hozzátenni Las Vegashoz, az érzelemmentességet nem tudtam kihagyni, de nézzétek el nekem, én egyszerűen ilyen vagyok.

A jövőben, ha van rá igény, szívesen jelentkezem Alaszkából, ami egy hatalmas változás, össze sem hasonlítható az elmúlt pár évünkkel, de mi nem bánjuk, sőt!

Most röviden csak annyit, hogy egy állásajánlat révén jutottunk el Alaszka délkeleti részére. Megsúgom, ez már a második alkalom, hogy elnyertem egy állást a szakmámban Alaszkában, most elfogadtam, és neki is vágtunk gyerkőcöstől, mindenestül, hátrahagyva a napi őrületet.

Minden, amit hiányoltunk az előző életünkből, itt megvan: a természet karnyújtásnyi közelsége, a családbarát környezet, a nyugodt légkör és a más típusú emberek.

A változás, amire szükségünk volt, megtörtént, és a jövőben igyekszem majd Alaszkát közelebbről bemutatni a mi szemünkkel – ha szeretnétek.”

Átveréstől Las Vegasig

Share.

About Author

Leave A Reply